Vuoden 2018 inventoinin yhteydessä Kuivaniemen lounaisosassa, Kivijärven Pilkkalahden koillispuolella, Kuivaniemen kylästä rantaan johtavan pikkutien kaakkoislaidalla havaittiin rakennusjäännös. Paikka on nuorta mäntymetsää, jossa kasvaa myös koivua ja katajaa. Maaperä on hiekkamoreenia
Kyseessä on ulkomitoiltaan noin 6 x 6 m:n kokoinen multapenkkirakennuksen perusta. Uunin (n. 3 x 3 m, korkeus noin 1 m) jäännös on koillisnurkassa. Rakenteen keskiosassa on L:n muotoinen noin 2 x 1 m kokoinen syvennys, joka on pohjaosaltaan noin 1 m reunavalleja alempana. Tähän syvennykseen tehtiin koekuoppa, josta noin 30 cm paksuisesta hiilen, nokimaan, hiekan ja kivien sekaisesta maasta löytyi astia- ja tasolasia, punasavikeramiikkaa, fajanssia sekä rautaveitsen katkelma (ks. kuva). Löydöt viittaavat lähinnä 1800-lukuun, tuskin juuri vanhempaan aikaan, mutta myöskään selvästi alle 100-vuotiaita löytöjä ei ollut joukossa.
Muutaman kymmenen metrin säteellä kohteesta kaakkoon ei havaittu muita ra-kennusjäännöksiä tai mm. raivausröykkiöitä. Polun luoteispuolella oleva alue oli tiheää pusikkoa, jota ei inventoitu.
Isojakokartalla vuosilta 1787 - 1802 (signum: E42c:6/1-9, raportin isojakokartta nro 6) paikalle tai aivan lähistölle ei ole merkitty asutusta tai viljelyksiä. Kohta oli tuolloin talon A aluetta. Varsin lähelle kohdetta on isojakokartalla merkitty katkoviivoin pieni alue, jolle on annettu numero 106. Isojakokartan selitysosioon ei kuitenkaan jostain syystä ole merkitty selitystä ko. numerolle. Kohta osuu kuitenkin suunnilleen esim. vuoden 1964 peruskartalle (2334 04) merkityn pienen peltoalueen kohdalle, havaituista jäännöksistä viitisenkymmentä metriä koilliseen.
Pitäjänkartalle (v. 1848) kohdalle tai lähiympäristöön ei ole merkitty asutusta tai viljelyksiä.
Vuoden 1992 peruskartalle on merkitty rakennusjäännöksen kupeesta rantaan johtava pikkutie sekä siitä viitisenkymmentä metriä pohjoiseen sijaitseva pieni peltoalue (joka v. 2018 oli kesannolla ja metsittymässä).
Vanhojen karttatietojen sekä kohteesta saadun löytöaineiston perusteella kyseessä lienee lähinnä 1800-luvulle ajoittuvan torpan jäännökset. Jäännökset ovat hyvin säilyneet, mutta kyseessä ei ole kiinteä muinaisjäännös, vaan muu kulttuuriperintökohde. |