Pyöreä kuoppa, jonka ympärillä on tasainen maavalli. Paikalla ei havaittu hiiltä, joten todennäköisesti kyseessä on pommikuoppa, joita on Gammelbackan metsässä useampiakin.
Skapat: 17.2.2020 Senaste förändring: 17.2.2020
Undersökningar
Riikka Mustonen besiktning 2020
Skapat: 17.2.2020
Mikroliitti/ Jussila et al. inventering 2020
Anmärkningar: Maaperä paikalla hienoaineksinen moreeni ja alue lehtoa. Siitä millä perusteella kuoppa on tulkittu pomminkuopaksi ei ole tietoa. Kuopassa on jyrkähköt seinämät ja pohjassa nelikulmaisuutta. Ympärillä on matalat mutta leveät vallit - siten kuoppa tuskin on maanottopaikka. Kuoppa vaikuttaa liian hyvin säilyneeltä ollakseen yli 70 v. takainen pommikuoppa. Miksi pomminkuoppaa olisi puistossa säilytetty?
Kuoppa ei täytä arkeologisen suojelualueen eli arkeologisen muun kulttuuriperintökohteen kriteereitä. Museoviraston ohjeistuksien mukaan sellaisia voivat olla viime sodan aikaiset puolustusvarustukset. Tämä ei ole ainakaan puolustusvarustus. Todisteita siitä että se olisi pomminkuoppa, ei ole. Vastaavia kuoppia on seudulla lukuisia siellä täällä metsissä ja ne tuskin ovat pomminkuoppia.
Porvoon maalaiskunnan alueelle pudotettiin jatkosodan aikana kaikkiaan 163 pommia, joista osa miinapommeja, osa sirpale (rypälepommeja eli ns. Molotovin leipäkoreja) ja palopommeja (G. Selen, Porvoon maalaiskunnan historia) joten periaatteessa on kyllä mahdollista, että Gammelbackaankin olisi pommeja tippunut. Tarkempia lähdetietoja ei siitä löydy.
Skapat: 24.3.2022
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.