Tasaisella melkein vaakasuoralla silokalliolla olevalle 0.3 m korkealle vaakasuoralle portaalle on pystytetty laakea paasi, joka on edestä katsoen tasapaksu ja sivusta katsoen kapea, kolmiomainen. Paaden korkeus portaan päältä on 2.5 m, paksuus
0.3 m ja keskiosan leveys 0.7 m. Paasi on nostettu pystyyn jostakin aivan läheltä, missä vaakasuora bankung-rakoilu irrottaa suorakulmaisia lohkareita granodioriittisesta kalliosta. Paasi on tuettu N- ja W-puolilta kallionporrasta vasten. W-puolen tueksi kallion ja paaden väliin on kiilattu kivi. Paaden juuressa tukena pyöristyneitä ja särmikkäitä lohkareita. Paaden vaakasuora pituusakseli on likimain N-S-suuntainen (kompassisuunta 12/192 astetta (2019)). Paadesta runsaat 20 m länteen on tasaisella loivasti NW viettävällä silokalliolla pyöristyneistä ja särmikkäistä melko tasakokoisista lohkareista (läpimitta 0.2-0.6 m) ladottu pyöreä kummeli. Sen päällä on syvälle ulottuva kolo, ikään kuin lahonneen puisen pystysalon jäljiltä. Kummelin korkeus on 1.2 m. Paaden keskiosan keskikohdan ja kummelin keskikohdan kautta kulkevan linjan magneettinen suunta on (2019) W-E 278 astetta ja tosisuunta 285 astetta. Suunta osoittaa linjan, joka kulkee Iso-Ruskion N-puolitse ja Pihlavakarin S-puolitse avomerelle. Vesi Putsaaren ja Iso-Ruskion välissä on syvää ja Putsaaren sataman lähestyminen lännestä on ollut ongelmatonta aivan rantaan asti, joten linjakummelin käytännöllinen funktio on epäselvä. Sitä ei ole tarvittu aluksen ohjailemiseen, eikä se ole voinut näkyä kauas. Kohde on kuitenkin konventionaalisesti luokiteltu merimerkiksi.
Luokiteltu linjakummeliksi. Erityinen merkki, jonka paikallinen kulttuurinen merkitys ei ole säilynyt. Vanhin maininta Helsingin Sanomain viikkoliitteessä 1929. Siinä paatta nimitettiin Putsaaren "obeliskiksi”. Helsingin Sanomain viikkoliite 228, 25.8.1929.
Skapat: 17.3.2020 Senaste förändring: 6.9.2022
Undersökningar
Tapani Tuovinen/MH inventering 2019
Skapat: 6.9.2022
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.