Kohde sijaitsee noin 80 metriä valtatien itäpuolella, Ansiotien ja Valtatien risteyksestä (Hannula) noin 600 metriä koilliseen. Alueelta löydettiin kaksi kuopparakennetta ja mahdollinen hiilimiilu vuoden 2020 inventoinnissa. Näistä rakenteet 2 ja 3 sijaitsivat VT4:n tienparannusalueella ja siitä johtuen ne tutkittiin kesällä 2021. Tiealueelle jäävä osa on tutkimusten jälkeen vapautettu rakentamiselle.
Rakenne 1: Kuoppa, joka on mäkien välisessä notkossa, koilliseen nousevan rinteen alaosassa, ajouran vieressä, sen koillispuolella. Ympäristö on mäntykangasta. Muodoltaan kuoppa on pyöreä, sen halkaisija on kaksi metriä ja syvyys 60–70 cm. Kuoppa on hieman suppilomainen, sen ympärillä ei ole selvää vallia. Koepistosta löydettiin muutama puuhiili 15 cm syvyydellä.
Rakenne 2: Inventoinnissa 2020 hiilimiiluksi tulkittu kuopanne sijaitsee harjanteen päässä, sen itäreunalla. Ympärillä kasvaa harvaa vanhaa mäntymetsää ja siitä itään laskee jyrkkä notko. Kuopan muoto on soikeahko, koko noin 4 x 3 m, korkeus noin 50 cm. Luoteispuolella on kuoppa, ja kaakkoispuolella kaksi pientä kuoppaa. Vuoden 2021 kaivauksessa rakenteen merkitys jäi epäselväksi.
Rakenne 3: Kuoppa sijaitsee solan keskellä tasaisella maalla. Kuoppa on muodoltaan donitsimainen ja pohjois–eteläsuunnassa noin 2,5 m leveä. Kuopan eteläpuolella on noin metrin leveä hyvin matala valli. Pohjoispuoleinen valli on selkeämpi. Se on leveydeltään 1,5 m ja 20 cm korkea. Vallit ovat kuopan itä- ja länsipuolilla edellisenkaltaiset. Kuopan syvyys on 80 cm. Rakenteen koko leveys on itä-länsi-suunnassa 6,2 m. Kuoppa on tässä suunnassa 2,3 m leveä. Eteläreuna on jyrkähkö, pohjoisreuna loivempi. Pohjan muoto on suppilomainen. Kuoppa on ylhäältä katsottuna pyöreähkö. Kuopan pohjalla todettiin noin 10 cm:n paksuinen hiilikerros. Todennäköisesti kyseessä on kuoppamainen hiilimiilu.
Vuoden 2021 tutkimuksissa kumpumaisen rakenteen 2 merkitys ei kaivauksessa varmuudella selvinnyt. Se saattaa olla luonnon aiheuttama.
Rakenne 3 oli selkeästi ihmisen kaivama, alkuperäiseltä pohjanmuodoltaan maljamainen
kuoppa, jossa todettiin tulenpidon merkkejä. Se lienee siis ollut kuoppamainen hiilimiilu. AMS-ajoituksen perusteella se ajoittuu historialliselle ajalle, aikaisintaan 1600-luvulle. |