Kohde sijaitsee Rahikanmäen koilliseen laskevalla rinteellä. Rahikanmäki on osa hiekkamoreeniharjannetta (yhtä Salpausselkään liittyvää rinnakkaista reunamuodostumaa), joka alkaa parin kilometrin päästä koillisesta Salpauselän Harjunmäen laajasta hiekkakankaasta ja kulkee katkeillen lounaaseen. Rahikanmäen itäpuolella harjanteen katkaisee notko, jossa virtaa luoteeseen puro. Se laskee kauempana luoteessa Läksiänojana Teuronjokeen. Kapea puronotko levenee harjanteen molemmilla puolilla laajoiksi alaviksi tasangoiksi, jotka on nykyisin suurelta osin raivattu pelloiksi. Rahikanmäellä kasvaa pääasiassa kuusimetsää.
Paikalta on löytynyt metallinetsinnässä kolme rautaista nuolenkärkeä ja neljä viskaria (KM 42698, KM 42699) 200 m pituiselta alueelta.
Tarkastuksessa ei havaittu mitään kiinteisiin muinaisjäännöksiin viittaavaa tarkastuksen aiheena olleiden metalliesineiden varsinaisilla löytökohdilla. Kahden löytökeskittymän välissä havaittiin viisi pyyntikuopaksi tulkittua suppilomaista kuoppajäännettä (läpimitta noin 2,5 m, syvyys kairausten perusteella alun perin yli metrin, ei tulenpidon merkkejä) jonomaisessa muodostelmassa. Niiden ajoitus on epäselvä, mutta on mahdollista, että viskari- ja nuolenkärkilöydöillä on yhteys pyyntikuoppiin. Pyyntikuopat ja niiden välitön ympäristö on rajattu kiinteäksi muinaisjäännökseksi.
Skapat: 10.12.2020
Undersökningar
Antti Bilund besiktning 2020
Anmärkningar: Lahden kaupunginmuseo/Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo tarkasti 14.5.2020 ja 2.6.2020 (näistä yhteinen tatkastuskertomus) metallinetsinnässä vuosina 2019 ja 2020 löytyneiden kolmen rautaisen nuolenkärkeä ja neljän viskarin (KM 42698, KM 42699) löytöpaikat noin 200 m pituisella alueella. Tarkastuksessa ei havaittu mitään kiinteisiin muinaisjäännöksiin viittaavaa tarkastuksen aiheena olleiden metalliesineiden varsinaisilla löytökohdilla. Kahden löytökeskittymän välissä havaittiin viisi pyyntikuopaksi tulkittua suppilomaista kuoppajäännettä jonomaisessa muodostelmassa.
Skapat: 10.12.2020
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.