Suvelanojan länsipuolella on vesirajaan saakka ulottuva suorakaiteen muotoinen, ilmeisesti ainakin osittain yhtenäinen luonnonkiviperustus, laajuus 6 x 4, korkeus noin 0,5–1 m. Eteläpuolen sivulla on selvästi erottuva suoraseinämäinen kivilatomus (maksimikorkeus 1 m, pituus 4 m): siinä on kiviä näkyvissä neljässä kerroksessa, niiden joukossa myös pieniä ”tilkekiviä”.
Kiveystä vastapää, puron toisella puolella, on kiven- ja maansekainen valli poikkisuunnassa puroon nähden. Sen leveys on 2–2,5 m, pituus 6 m. Se on lähiympäristöään korkeampi ja selvästi maastosta erottuva. Kyseessä on todennäköisesti myllypato. Maanomistajan (isänsä kertoman) mukaan alueella on ollut mylly, jonka myllynkivet olisi viety Asikkalan museoon.
Puron kohdalle on vuoden 1741 Viitailan kylän rajankäyntikartalle merkitty vesimylly (Manskifve qvarn, noin P: 6776239 I: 410301) ja siitä pohjoiseen Viitailan mylly (Vitarlaqvarn) sekä pieni pitkänomainen soikeahko lampi, oletettavasti myllylampi. Manskiven kylästä on varhaisin maakirjamerkintä v:lta 1539. Myllyä ei ole merkitty pitäjänkartalle eikä vanhoille peruskartoille.
Kohde sijaitsee Kuoppaharjunmetsän itäpuolella, Hollolan ja Asikkalan välisen rajan eteläpuolella, noin 8,5 km Hollolan keskiaikaisesta kirkosta luoteeseen. |