Museo sai tietoa Piurunkoskesta rajapaikkana, josta on asiakirjamerkintä 1500-luvulta. Piuru nimi tulee ilmoittajan ja lähteen (Nirvi 1986) mukaan muinaisruotsin majavaa tarkoittavasta biur-sanasta. 1600-luvun kartalla rajapaikka erottaa Wahijärven, Sääksjärven ja Puhar-Onkimaan maita toisistaan. Kosken rannalla on havaittavissa kivikko, jossa on rajamerkille tyypillisiä teräviä pystykiviä. On mahdollista, että jäiden liikuttamat kivet ovat muuttaneet rajamerkin ulkomuotoa, sillä kosken rantamilla on kivikkoa pidemmällä matkalla. Kosken lähistöltä löytyi metallinetsinnässä tulusrauta. Tyyppi on ollut käytössä jo rautakaudelta lähtöisin. Ranta-alueella tarkastettiin metsänhoitoon liittyvät laikutuskuopat. Niissä oli nähtävissä vain vetistä hietaa. Alue oli yleisestikin hyvin vetistä vanhaa niittyaluetta.
Skapat: 3.11.2021
Undersökningar
Mustonen R. /Porvoon museo besiktning 2021
Anmärkningar: Tarkastus tehtiin Ilppari-löydön ja ilmoituksessa kerrottujen lisätietojen perusteella. Kirjallinen lähde NIRVI, R. E: Kadonneita turkiseläimiä paikannimissä.
Skapat: 3.11.2021
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.