Kohde sijaitsee Vuijeminniemen länsireunalla, Vuijeminhaaran rannalla olevassa niemekkeessä, joka kohoaa rannanpuolella olevasta soisesta alueesta. Alueen maaperä on kivinen. Puusto on lähinnä koivupuskia sekä muutamia mäntyjä, katajaa ja vaivaiskoivua.
Paikalla on kaksi hirsikämpän pohjaa, erillinen leivinuuni ja kolme pientä kivistä rakennelmaa sekä pari kuoppaa. Rakennelmat liittyvät 1900-luvun alun kullanhuuhdontaan.
Hirsikämpästä on jäljellä suuri uuniröykkiö ja yksittäiset seinähirret. Hirret ovat pitkälle maatuneita ja osittain aluskasvillisuuden peitossa. Ne ovat pelkkahirsiä, joissa on kirveellä veistetyt salvokset. Kämppä on lounas - koillinen -suuntainen, ja kooltaan 6,3 m x 4,8 m. Pohjoisnurkassa on suuri uuniröykkiö, joka on kooltaan noin 3 m x 3 m ja 90 cm korkea. Sen alkuperäinen koko on Kultamuseon vuoden 1981 inventoinnin mukaan noin 1,5 m x 1,5 m. Raportissa mainitaan lattian olevan kelleksistä, mutta niistä on jäljellä vain yksi pieni katkelma. Kämpän keskellä on kuoppa, josta mahdollisesti osa uunikivistä on otettu.
Kämpän pohjoispuolella, törmän reunassa, on kolme pientä kivirakennelmaa, jotka on vuoden 1981 inventoinnissa nimetty eväskellareiksi tai pieniksi uuneiksi. Ne ovat muodoltaan pyöreitä, halkaisijaltaan noin metrin tai hieman enemmän, korkeus on 40–60 cm. Niissä on pieni tulipesä/säilytystila törmän puolella. Rakenteensa puolesta ne voisivat olla uuneja. Hieman alempana törmän reunassa on pari kuoppaa, jotka voisivat olla kellarikuoppia, mutta myös vanhoja kullanetsintäkuoppia. Kuoppa 1 on kooltaan 1,2 m x 1,1 m ja suurimmallaan noin 60 cm syvä. Kuoppa 2 on kooltaan 1,5 m x 1 m ja ylärinteen puolella noin 80 cm syvä. |