Anmärkningar: Vanhasta Vaasasta Vähäänkyröön kulkevan Höstvedentien eteläpuolella Vaasan lentokentän ja Långskogenin teollisuusalueen välissä sijaitsee tila 905-416-4-26 Mara, jonka koilliskulmassa havaitusta ja vanhaksi arvellusta rajamerkistä tuli yleisöilmoitus Pohjanmaan museoon 31.10.2021. Tilalla on kiinteistötietojen perusteella vuonna 1953 valmistunut omakotitalo ja kiinteistö on lohkottu 1956 tilasta Grundfjärden, joka on lakannut ja joka on aikanaan muodostettu useasta pienemmästä tilasta. Alue on kuulunut aiemmin Mustasaaren pitäjään ja sijainnut sitten Mustasaaren ja Vaasan rajalla, mutta kuuluu nyt Vaasan kaupunkiin.
Tilan Mara pohjoisrajalla Brändöbackenin ja Långskogenin välillä havaittiin 3.11.2021 tehdyssä maastotarkastuksessa kaikkiaan kolme rajapyykkiä - yksi on viljelysaukealla ja kaksi muuta sijaitsevat metsän suojassa aukean itä- ja länsipuolella. Pyykit ovat peruskarttaan 1970 merkityllä kylärajalla, joka oli tuolloin myös Vaasan ja Mustasaaren kuntaraja. Mustasaaren 1846 pitäjänkartan perusteella raja on kulkenut näillä paikkeilla jo pitkään.
Ilmoitetulla paikalla Långskogenin metsässä oli kivestä poraamalla lohkottu ja kivin tuettu kivipylväs, joka oli hieman kallellaan. Kiven yläpinta oli haalistuneen punainen. Pyykki on todennäköisesti punattu sen itäpuolelle pientä kiinteistöä vuonna 2005 muodostettaessa - itäisempi rajakulma oli merkattu oranssilla metallikartiolla eli metsäputkipyykillä.
Lännessä Brändöbackenin puolella aukeaa, tilan Mara luoteiskulmassa, todettiin metsän ja pellon rajalla pienjännitejohdon pylväs, jonka juurella ja läheisyydessä oli kaivussa osin hautautunutta vastaavasti työstettyä kiveä kuin yleisöilmoituksen kohdalla - todennäköisesti siis tuhoutuneen rajapyykin jäljiltä.
Viljelyaukealla on kivestä lohkottu pyykki, joka sijaitsee kenossa aukean läpi etelä-pohjoissuunnassa Södra Grundfjärdenille kulkevan ojan länsireunalla. Myös rajaa kulki oja. Rajamerkki on aukean keskivaiheilla, missä ojat risteävät. Rajalinja ei vastaa täysin pitäjänkarttaan merkittyä, mutta kartan mittakaava huomioiden kyse on samasta uudempiin karttoihin tarkemmin piirretystä kylärajasta.
Näiden rajamerkkien paikoilla ei todettu kivilatomusta tai jäänteitä muusta kiinteästä rakenteesta, johon rajan kulkua osoittava keskuskivi tyypillisesti olisi pystytetty. Näytti siltä, että kyseessä olivat yksikiviset rajamerkit, joiden tuenta perustui muutamaan maapohjaan kaivettuun ympäryskiveen.
Pyykkien välittömässä lähiympäristössä ei havaittu rajan kulkua viitoittavia nk. viisarikiviä, joita näkee metsissä ja esim. vanhoilla suoniityillä rajaa tai muuta linjaa tai kulkusuuntaa osoittamassa. Ajoittavia hakkauksia ei todettu, mutta niitä ei myöskään etsitty laajemmin eikä maapohjaan tai kasvillisuuteen kajottu. Pyykit valokuvattiin. Tarkastuksen ohessa havaittiin myös yksinäisen suden poikenneen alueella. |