Torvenkylän pohjoisosassa Himanganjoen itärannalla olevan Pyykkilänkankaan laella on vanha pihapiiri, jossa on yksi asuinrakennus. Tämän eteläpuolella erottuu alaltaan noin 3,5 x 3,5 metriä oleva rakennuksen perustus. Nurmen ja kuntan peittämän rakennuksen itäsivulla on aivan perustuksen vieressä tasainen, pinnaltaan karkeahko kivi, jonka koko on noin 80x95-100 cm. Kiven nurmikuntan peittämä pinta on noin 20 cm ympäröivää maanpintaa ylempänä. Kiven yläpinnassa nurmen alla on noin 20 x 50 cm alalla hakkaus "An 1481", jossa numero 4 on peilikuvana ja ylhäältä avoin. Merkinnän an [anno] perusteella hakkaus on tulkittavissa vuosiluvuksi. Kiven sijainti rakennuksen porraskivenä viittaa siihen, että kivi ei ole alkuperäisellä paikallaan.
Paikan nimi viittaa mahdollisuuteen, että kyseessä olisi vanha rajapyykin paikka. Mäellä on vanha talonpaikka, jonka eri ikäisten rakennusten kiviperustuksia erottuu sekä kankaan vielä avoimena olevalla lakialueella samoin kuin laen länsi- ja eteläreunalla. Lisäksi kankaan luoteisrinteessä on tervahauta, jonka halssi on kylmämuurattu luonnonkivistä. On todennäköistä, että näihin rakenteisiin on käytetty paikalla olleita kiveä, mahdollisesti myös kerrallisen rajapyykin kiviä. On kuitenkin huomattava noin 20 metriä vuosilukukivestä luoteeseen oleva erikoinen kivimuodostuma: laaja maakivi maanpinnan tasossa, sen päällä kolme kiveä, jotka jäkälöitymisensä perusteella olleet olleet hyvin pitkään paikoillaan; kaksi kiveä rinnan, kolmas niiden päällä, kookkaita nostannaisia. Ylimmän kiven päällys ei ole jäkälöitynyt, joten on todennäköistä, että myös sen päällä on ollut kiviä. Rakenne on luontaisen metsämaannoksen alueella aivan sekoittuneen niittykerroksen vierellä (alakohde: kiveys).
Tieto kohteesta saatiin paikallisilta historianharrastajilta, jotka olivat huomanneet hakkausta käsittelevän uutisen sanomalehti Keskipohjanmaassa (no 98, 25.8.1938). Artikkelissa mäki nimetään Pyykkilänkankaaksi, ja on tunnettu myös Mannankankaana. |