TAUSTATIEDOT
Kirkniemen paperitehtaan raiteen erkanemisvaihteelta Karjaan suuntaan rata sivuaa
Kohagabergenin massiivia. Samaa laaksoa kulki myös keskiaikainen Suuren rantatien pohjoinen linjaus Kyrkstadin ja Tammisaaren välillä. Historiallinen tielinja oli käytössä vielä paperitehtaan raiteen rakentamisen 1966 jälkeenkin. Tielinjaa kuitenkin osin siirrettiin radan rakennustöiden yhteydessä 1872–1873. Radan eteläpuolella on Kohagabergenin maaleikkauksen kohdalla säilynyt kaistale alkuperäistä ratalinjaa. Sen ja maaleikkauksen välissä on rata-alueen rajalla kivimuuri, mahdollinen kipinä-aita. Muurin eteläpuolella sijaitsi 1870-luvulle kievaritorppa, jonka toiminnot siirrettiin ilmeisesti radan valmistuttua Djupbäckin torppaan radan pohjoispuolelle.
YMPÄRISTÖN KUVAUS
Rata ja historiallinen tielinja kulkee Kohagabergenin ja Munkbergetin kallioisten mäkien välistä laaksoa. Ympäristö on lehtipuuvaltaista lehtimetsää. Lähempänä Kirkniemeä on keski-ikäistä koivikkoa, ja Kohagabergenin juurella, radan ja historiallisen tielinjan pohjoispuolella rehevää, suojeltua pähkinäpensaslehtoa.
NYKYTILA JA KUNTO
Radan pohjoispuolinen tielinjan osuus paperitehtaan vaihteelta Kohagabergenille on hylätty. Linjalla kulkee polku. Kohagabergeniltä Kivelän tasoristeykselle historiallinen tielinja on käytössä yksityistienä. Radan eteläpuolella on myös yksityistienä säilynyt keskiaikaisen tielinjan fragmentti. Radan eteläpuolen kivimuuri on edelleen selkeästi hahmottuva. Sen takana oli vielä 1930-luvulla kievaritorppana toiminut rakennus, mutta se on kadonnut, kuten myös radan pohjoispuolella, historiallisen tielinjan varressa 1800-luvulla sijainneet kaksi torppaa.
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.