Fredrik Rönnholmin vuosina 1746-47 laatimaan Ilmajoen pitäjän sekä vähä- ja isokyröläisten riidanalaisen yhteismaan rajakarttaan (KA e29:19/1) on merkitty rajapiste nro. 30, nimeltään "Jåenperä sauna". Kartta-asemoinnin perusteella paikka sijaitsee nykyisen Ilmajoen, Isonkyrön ja Laihian rajapisteen kohdalla. Nimen perusteella paikalla lienee ollut jokin erämaiden tai ulkotilusten nautintaan liittyvä metsäsauna.
Vuoden 2024 inventoinnissa havaittiin vanha rajapyykki ja siitä noin kymmenen metrin päässä oleva erillinen linjakivi, joka on ilmeisesti rajapisteestä lounaaseen kulkevalla Laihian ja Ilmajoen rajalla. Rajapyykki on tiheän pensaikon peitossa ja useiden puiden välissä, mikä vaikeuttaa havainnointia. Pyykin alaosan muodostaa noin kahden metrin läpimittainen ja ainakin puoli metriä korkea kivilatomus. Sen päällä on yli puolen metrin korkuinen pystykivi. Se on pylväsmäinen noin 30 cm läpimittainen luonnonkivi. Kivessä ei havaittu merkintöjä. Kiven yläosassa on punaista väriä, joka voi olla maalia tai luontaista rautaoksidisaostumaa. Joki on lähimmillään lännessä ja luoteessa noin 35 m päässä. Maasto paikalla on harjujaksoon liittyvää hiekkakangasta, ja maaperä vaihtelevasti soransekaista hiekkaa. Joki virtaa muutaman metrin syvyisessä kapeassa laaksossa. Kohteen eteläpuolella Ilmajokeen kuuluvalla maalla on Sahalan talo. Sen päärakennus on kohteesta 25 m kaakkoon ja muut rakennukset ja pihapiiri sen kaakkoispuolella. Koko alue kohteen läheisyydessä Ilmajoen puolella Sahalan talon maalla on selvästi ollut viljelyyn raivattua maata (vuoden 1970 peruskartassa niittyä) tai pihapiiriä. Alue on nyt metsittymässä. Sahalan talon koillispuolella on myös pieniä metsittyneitä hiekkakuoppia. Laihiaan kuuluva kaistale joen kaakkoisrantaa kohteen länsipuolella näyttää olleen samanlaista viljeltyä aluetta, joka on nyt metsittynyt. Isoonkyröön kuuluva alue kohteen pohjois- ja koillispuolella on joen rantaan asti kokonaan metsittynyttä hiekkakuoppaa. Hiekkakuoppa ulottuu koillisessa aivan kolmen kunnan yhteisessä rajapisteessä olevan rajapyykin viereen. Rajapyykin ympäristössä ei havaittu eräsijaan viittaavia muinaisjäännöksiä, eikä sellaisten säilyminen viljelyyn raivatussa tai hiekanotossa tuhotussa ympäristössä ole todennäköistä.
Skapat: 18.10.2023 Senaste förändring: 21.1.2025
Undersökningar
Janne Rantanen (Seinäjoen museot) arkivstudie 2023
Anmärkningar: Ks. Heikki Rantatuvan historialliset kartat: https://expo.oscapps.jyu.fi/s/vanhakartta/item/42998
Fredrik Rönnholmin vuosina 1746-47 laatimaan Ilmajoen pitäjän sekä vähä- ja isokyröläisten riidanalaisen yhteismaan rajakarttaan (KA e29:19/1) on merkitty rajapiste nro. 30, nimeltään "Joenpää sauna". Kartta-asemoinnin perusteella paikka sijaitsee nykyisen Ilmajoen, Isonkyrön ja Laihian rajapisteen kohdalla. Nimen perusteella paikalla lienee ollut jokin erämaiden tai ulkotilusten nautintaan liittyvä metsäsauna.
Huom. rajapisteen vanha nimi on kirjoitettu muinaisjäännösrekisteriin väärin (Joenpääsauna). Vuoden 1747 kartan mukaan nimi on ollut Joenperäsauna.
Skapat: 18.10.2023 Senaste förändring: 21.1.2025
Antti Bilund (Mikroliitti Oy) inventering 2024
Anmärkningar: Laihian Jokiperän energiavarastohankkeen arkeologinen inventointi 2024. Raportin kohde 2.
Skapat: 21.1.2025 Senaste förändring: 21.1.2025
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.