Torpan paikka on merkitty jo 1700-luvun lopun Hagströmin karttaan. Mahdollisesti se on merkitty myös kuninkaankartaston karttaan. Senaatinkartalla ja venäläisessä topgrafikartassa torppa on nimetty Kärrängiksi ja se sijaitsee nykyisten Nupurintie 11b ja 13 tuntumassa. 1700-luvun kartalla Kärräng on kuitenkin nykyisen Turunväylän eteläpuolella ja vuoden 1909 isojaon täydennyskartassa samaa torppaa kutsutaan nimellä Kärräng torp. Sekaantumisen välttämiseksi ja alkuperäisen nimen puuttuessa torppa on nimetty peruskartalla olevan maastomerkinnän mukaan. Kyse on Gumbölen kartanon torpan paikasta. Oletetun torpan paikan kohdalla on kaksi vanhempaa rakennusta, jotka ovat 1900-luvun alkupuolen asussa. Näistä kaakkoisempi on hylätty ja osittain romahtanut, mutta luoteisempi vaikutta olevan käytössä. Luoteisen pihapiirin (Nupurintie 13) luoteisosaan on rakennettu uudisrakennus ja sen alue on muokattua.
Viljan mukaan luoteinen rakennus on rakennettu viimeistään 1800-luvun lopulla ja sen on 1886 vuokrannut Emil Hellström. Vanhempien rakennusten ympäristössä maastoa e ole muokattu voimakkaasti ja vanhempia kulttuurikerroksia ja rakenteita saattaa olla löydettävissä. Vilja kuitenkin toteaa, että 1906 rakennuksen pohjoispuolelle rakennettiin lisäosa, jossa toimi puusepänverstas. Alueella oli myös jo purettuja piharakennuksia.
Kaakkoisemman rakennuksen (Nupurintie 11b) lautavuorauksessa on vuosiluku 1928. Vuorauksen alla on kuitenkin hirsirakennus, jossa näyttäisi olleen punamulta. Rakennus on myös paikoillaan jo vuoden 1909 isojaon täydennyskartassa. Tämän rakennuksen pihassa on puretun piharakennuksen (näkyy vuoden 1950 ilmakuvassa ja vuoden 1958 peruskartassa) perustus sekä pihapiirin itäpuolella sammaloitunut raivattu kiviröykkiö.
Puretun piharakennuksen paikalla erottuu kairatessa tiilimurua ja kiviä. Alueella on myös melko modernia rakennusjätettä. Kiviröykkiö on noin 3 x 3,5 kokoinen ja sen takana kaakossa on moderni pihapiiri, jossa rakentaminen on tuhonnut mahdolliset varhaisemman asutuksen jäljet.
Skapat: 15.2.2024
Undersökningar
Tuija Väisänen inventering 2021
Skapat: 15.2.2024
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.