Kohde sijaitsee Porvoonväylän eteläpuolella Gumbölenpuron varrella Stora Dammen -lammesta vajaat 300 metriä länteen. Kohde on merkitty 1600- ja 1700-luvun luvun historiallisiin karttoihin. Vuonna 1753 mainitaan Gumbölessä olleen kaksi jalkamyllyä. Kirjallisissa lähteissä mainitaan, että toinen Gumbölen myllyistä sijaitsi Kvarnforsenissa, Kvarnängenin luona, Träskisrännan-nimisessä purossa, joka laskee Storträsketistä. Mylly on ilmeisesti ollut käytössä vielä 1830-luvulla.
Historiallisten karttojen perusteella myllynpaikka on sijainnut niittyalueen pohjoispuolella. Alueella, missä metsä muuttui tasaisemmaksi ja avoimemmaksi alueeksi, havaittiin avointa kohtaa ja jonkinlainen kivirakenne. Kivirakenteesta pintakiven alta löytyi tynnyrinhana (tinaa) ja tunnistamaton kuparisekoitteinen esine, jotka ovat ehkä sijoitettu paikalle myöhemmin. Esineet ovat mahdollisesti viime vuosisatojen materiaalia; KM KM46007: 1–2.
Joen länsilaidalla havaittiin kuoppa, jonka suuaukko on puroa kohti. Kuopan halkaisija oli 3,5 metriä ja syvyyttä vajaa metri. Kuopan reunoilla oli palle. Tämän pohjoispuolella oli toinen epämääräisempi kuoppa. Yläjuoksun suunnalla oli hyvin kivisiä alueita, kivikasoja, joiden tulkinta vaatisi lisätutkimusta. Kohde on rajattu maastossa havaittujen rakenteiden ja havaintojen perusteella.
Etelään päin maasto muuttui kallioisesta kuusivaltaisesta metsästä avarampaan tasaisempaan lehtometsään (vanha niitty). Gumbölenpuro virtaa pohjoisempana syvässä kurussa, jonka penkereet muodostuvat paikoin valtavasta kivilouhikosta.
Skapat: 16.2.2024
Undersökningar
Heini Hämäläinen inventering 2023
Fynd: KM46007: 1–2
Skapat: 16.2.2024
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.