Länsi-Pakilan etelärajalla Haaganpuron uoman länsirannalla heti Papinmäentien pohjoispuolella sijaitsee vesimyllyn jäänteet. Uoman itäreunalla ei rakenteita ole havaittavissa.
Paikalla on uoman suuntainen pyöreistä ja lohkotuista luonnonkivistä suoraan linjaan ladottu kiveys (pituus 8,4 m, korkeus 2–3 kivikertaa eli 50–60 cm). Kiveys on miltei nykyisen puron suuntainen ja sen korkeussijainti seuraa puron reunan topografiaa.
Kiveyksen eteläpää on noin 3 metrin päässä Papinmäentien sillasta. Kiveys päättyy sillan lähellä ”pieneen kuoppaan”, joten on mahdollista, että kiveyksen eteläpää on vaurioitunut myöhemmissä töissä. Kiveyksen pohjoispää vaikuttaa koskemattomalta. Täällä kiveys nähtävästi jatkuu maan ja kasvillisuuden peittämänä noin 90-asteen kulmassa poispäin puron uomasta. Tämä näkyy pinnan muodoissa noin 1½ metrin matkan.
Topografiaa seuraava kiveys on tulkittavissa myllynpaikan reunaltaan kivetyksi uomaksi. Osalla kiveyksestä on voinut olla merkitystä myös myllyrakennuksen perustana, mutta kiveys on kaikkiaan varmasti ollut myllyrakennusta laajempi.
Myllyä ei ole merkittynä karttoihin, joten sitä voi olettaa kartoituksia vanhemmaksi. Keskiaikaisen kylän myllynpaikka voi hyvin ajoittua myös keskiajalle. Puropuiston myllynpaikalla on todennäköisesti sijainnut Pakilan kylän mylly, jonka mahdollinen käyttöaika on ollut keskiajalta 1600-luvulle. Tyypiltään se on oletettavasti ollut jalkamylly.
Todennäköisesti kyseessä on Pakilan kylän mylly, joka mainitaan jo vuoden 1589 myllyluettelossa. Myllynpaikan hylkääminen liittyy mahdollisesti 1500-luvun lopun ja 1600-luvun alun kehitykseen, jossa jauhatusta keskitettiin tullimyllyihin, jollainen oli kylän läheisyydessä Helsingin Vanhankaupunginkoskella.
Skapat: 2.5.2024 Senaste förändring: 2.5.2024
Undersökningar
Teemu Mökkönen ej definierad 2024
Anmärkningar: Tarkastus 28.3.2024, Tarkastuskertomus 2.4.2024, Teemu Mökkönen
Tarkastus on tehty Museoviraston Kulttuuriympäristöpalvelut osaston Suomen virtavesien
kulttuuriperintö 2023–2024 hankkeessa.
Skapat: 2.5.2024
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.