Kohde on toisen maailmansodan aikainen kallioon louhittu luolasto, jonka rakentaminen on jäänyt keskeneräiseksi. Malmin entisen lentokentän päärakennuksen kaakkoispuolella olevan Hyppytorninpuisto-nimisen maastonkohoaman sisään on louhittu kaksi luolaa, jotka on todennäköisesti ollut tarkoitus yhdistää toisiinsa. Luolat on louhittu samalle syvyydelle (lattia n. 12 mmpy). Kummankin luolan yhteenlaskettu pinta-ala on 374 neliömetriä. Luolien korkeus on sisäänkäynneissä 3 m ja muissa osissa 4 m. Kalliokaton paksuus vaihtelee 3,5–8 metrin välillä.
Itäisempi luola sijaitsee Hyppytorninpuiston pohjoisrinteen juurella kallioseinämässä. Luola koostuu alaspäin viettävästä pohjoinen–eteläsuuntaisesta tunnelista, jonka kokonaispituus on 17 m ja leveys 4 m. Tunnelin eteläpäässä louhinta on jäänyt keskeneräiseksi. Tunnelista on kulku toiseen pohjoinen–eteläsuuntaiseen tunneliin, jonka pituus on 21 m ja leveys 8 m ja jonka eteläpäädyn louhinta on jäänyt keskeneräiseksi. Itäisemmän luolan kokonaispinta-ala on 232 neliömetriä.
Läntisempi luola sijaitsee Hyppytorninpuiston luoteisnurkassa pelastuslaitoksen aidatulla harjoitusalueella. Sen sisäänkäyntiin johtaa kallioon louhittu avokuilu, jonka pituus on 25 m ja leveys 7 m. Kuilu syvenee idän suuntaan ja on luolan sisäänkäynnin kohdalla noin 8 m ympäröivää maastoa alempana. Sisäänkäynnin kuilua on myöhemmin muutettu, kun siitä muokattiin palolaitoksen lentopelastuskomennuskunnan harjoitustornin juurelle veden täyttämä allas 1990-luvun alussa. Läntisemmässä luolassa on länsiluode–itäkaakkosuuntainen tunneli, jonka pituus on 21,5 m ja leveys 4 m. Tunneli laskeutuu sisäänkäynnistä kymmenen metrin matkalla noin 2 m syvemmälle, jossa siitä haarautuu etelän suuntaan 9,5 m pitkä tunneli, jonka leveys on 4,5 m. Tunnelin eteläpään louhinta on jäänyt keskeneräiseksi. Läntisemmän luolan kokonaispinta-ala on 142 neliömetriä.
Luolaston rakennustyöt alkoivat jatkosodan aikana 6.3.1944. Siitä oli tarkoitus tulla saksalaisten yöhävittäjien maanalainen johtokeskus, mutta työt keskeytyivät viimeistään syksyllä 1944. Itäisemmän luolan sisäänkäynti oli myöhemmin peitetty maa-aineksilla ja kummatkin luolat ovat olleet veden täyttämiä. Luolat tyhjennettiin ja tutkittiin kevättalvella 2024, jonka jälkeen ne ovat täyttyneet vedellä ja suljettu uudelleen. |