Kainuun Museoon otettiin yhteyttä ja kerrottiin, että Sotkamossa Juuvanniemessä on jonkinlainen kivistä tehtyjä pitkänomaisia vedenalaisia latomuksia, jotka eivät näyttäneet luonnollisilta.
Kohdetta tarkasteltiin veneestä käsin. Ensimmäinen koordinaattipiste otettiin sen kivirakennelman lounaispäästä rannasta. (YKJ: 3546654, 7120713, 139) Toinen koordinaattipiste otettiin veneestä, missä näyttäisi olevan selkeä suuaukko (YKJ: 3546678, 7120757, 138). Suuaukosta pystyi soutamaan sisään pyöreähköön lampeen. Näytti siltä, että kivivalli jatkoi järvenpinnan alla Juuvanniemen rantaa pitkin koillisen suuntaan, josta tulikin vastaan toinen samanlainen rakennelma suuaukkoinen, joka näyttäisi johtavan myös lampeen. Aivan Juuvanniemen pohjoisosassa näyttäisi olevan kolmas samanlainen rakenne suuaukkoineen.
Jälkitöissä havaittiin ihan peruskartassa ja Lidar-kuvissa selkeitä rakennelmia, joiden perusteella kohteelle on tehty aluerajaus. Kannattaa katsoa myös alueen Maanmittauslaitoksen ylläpitämän Paikkatietoikkunan historiallisia ilmakuvia.
Tarkastuksen yhteenvetona: Juuvanniemessa on mahdollisesti kolme samanlaista lammen ympärille rakennettuja vallimaisia kivirakennelmia. Siellä on rakkakivistä tehtyjä ihmisen muokkaamia luonnonesteitä, johon on jätetty suuaukko. Veden alla näytti olevan vallimaista kivirakennelmaa, mutta näkyvyys ei ollut veden alle hyvä, joten sen luonne ei selvinnyt. Olisiko kyseessä lapinpato tai ns. jättiläisenpato ja löytyisikö veden alla kalastukseen liittyviä puurakenteita tai katiskan jäänteitä? Kohteen luonteen selvittäminen vaatii meriarkeologisia tutkimusmenetelmiä. |