Kalmanmäki sijaitsee Hattelmalanjärven länsipäästä 500 m pohjoisluoteeseen. Mäki koostuu kahdesta peltojen ympäröimästä vierekkäisestä mäennyppylästä, jotka ovat olleet aiemmin yhtenä itälänsisuuntaisena harjanteena, mutta jotka on erotettu toisistaan peltosaralla. Kalmisto sijaitsee nimenomaan läntisellä mäennyppylällä, joka on mäntymetsikön peitossa, kooltaan 65 x 40 m ja korkeudeltaan neljä metriä. Kalmiston nimi on merkitty peruskartalle. Paikalle kaivetuista koekuopista on löydetty palanutta luuta ja saviastianpaloja, jolla perusteella paikkaa on pidetty polttokalmistona. Kumpare on kivikkoista moreenisoraa.
Vuoden 2006 inventoinnissa todettiin Kalmanmäen on säilyneen koskemattomana kauttaaltaan, eikä aiempien inventointien tietoihin ollut lisättävää.
Vuonna 2015 toimitettiin metallinilmaisinlöytöjä kalmiston länsi- ja lounaispuoliselta pellolta. Katso alakohteet. Löytöpaikka sijaitsee tunnetun kalmistomäen muinaisjäännösrajauksen länsi- ja lounaispuolisella pellolla, lähimmillään noin 60 metrin päässä rajauksesta länteen ja kauimmillaan noin 190 lounaaseen lähellä Hattelmalanjärven länsipäätä. Yhteensä löytöalueen pituus on 270 metriä peltoalueen länsireunalla. Esineet ovat löytyneet metallinetsinnässä 8.11.2015 peltomullasta 5-10 cm syvyydestä. Ei havaintoja rakenteista. Samalla löytyi myös nauloja, hevosenkenkiä ja maatalousvälineiden rautaosia (ei toimitettu museoon). Löytöpaikan itäpuolella on myös Hieron rautakautinen asuinpaikka. Myös vuonna 2016 saatu samalta pellolta metallinetsinlöytöjä (KM 41608: 1 ja 2): miekan väistin ja spiraalipäinen ketjunkannatin noin 10 cm syvyydestä. Peltoalueen osalta muinaisjäännösrajauksen tarkentaminen edellyttää lisäselvityksiä.
Anmärkningar: Hämeenlinnan ja Vanajan inventointi s. 9 n:o 10
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 28.1.1997
Kirsi Luoto inventering 2006
Anmärkningar: Inventointikertomuksen kohde 1.
Skapat: 12.8.2010
Antti Krapu besiktning 2023
Anmärkningar: Ei tarkastuskertomusta, ks. seurantatiedot (viranomaiskäyttöön).
Skapat: 25.4.2023
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.