Sijaintipaikka on Kotkan edustalla Lehmäsaaresta pohjoiseen, Lehmäsaaren ja Kukourinkarin välisellä alueella sorapohjalla karikon tuntumassa.
Paikalla on puurunkoisen aluksen hylky, jonka runko on hajonnut useampaan osaan. Suurimman osakokonaisuuden, joka on mahdollisesti aluksen oikea kylki, pituus on noin 30 metriä. Välittömästi sen jatkeena on 7 metriä pitkä osa. Hylyn leveys on suurimmillaan noin 8 metriä.
Museoviraston Harry Alopaeus sukelsi hylyllä 1979. Hän päätteli aluksen olleen suurehko ehkä 38 metriä pitkä ja 8 - 9 metriä leveä suhteellisen nopea purjealus, jolla on ollut tykkejä pääkannella ja kevyehkö puolikansi. Kotkalainen sukeltaja Kalevi Lindström sukelsi hylyllä 1989 tehden luonnospiirroksen hylystä. Hän havaitsi aluksen rakenneosissa muun muassa tykkiportteja, kannen polvia ja yhden mastonkengän, jonka ulkomitat ovat 65 x 65 cm ja syvennyksen mitat 35 x 35 cm. Hylyn lähellä keulan oikealla puolella havaittiin yksi tykki, jonka pituus on noin 3 metriä.
Aluksen on oletettu olleen venäläinen shebekki Proserpina (pituus 37 m, leveys 10 m, aseistus 28 tykkiä), joka valmistui 1789 Pietarin kaleeritelakalta ja upposi Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa 1790. Alusta komensi insinöörikapteeni Oppermann ja sitä voitiin liikuttaa sekä purjeiden että airojen avulla. Erään venäläisen taisteluraportin mukaan Proserpina antautui ruotsalaisille, jotka hinasivat aluksen matalikolle, totesivat huonokuntoiseksi ja polttivat. Toisen tiedon mukaan Proserpina menetti taistelussa takilansa, joutui sekasorrossa tuuliajolle taistelulinjojen väliin ja ajautui karille. Ruotsalaiset todennäköisesti upottivat vahingoittuneen aluksen taistelun jälkeen.
Hylky havaittiin Kymenlaakson maakuntamuseon 1992 GTK:lla teettämässä viistokaikukartoituksessa. 1998 teetetyssä Oy Baltic Eye Ltd:n kartoituksessa kohdetta ei saatu näkyviin aivan karikon vieressä olevan sijainnin takia. |