Sijaintipaikka on Kotkan edustalla Lehmäsaaren länsirannassa saaren keskivaiheilla.
Paikalla on pahoin hajonneen tasasaumaisen puurunkoisen hylyn jäänteitä. Aluksen styyrpuurin puoli on romahtanut meren pohjalle. Aluksen säilynyt kansitaso nousee noin yhden metrin korkeudelle meren pohjasta. Aluksesta on jäljellä myös pystyssä seisova keularanka sekä perärankaa pystypolvineen. Lisäksi on säilynyt kaaria, sisä- ja ulkolaudoitusta, irtonaisia rakenneosia sekä osa, jossa on havaittavissa klyysiaukko. Lisäksi kohteelta löytyy kaluuna, nihti, rikkoutuneita tynnyreitä, köysivarasto sekä hajonnut tiiliuuni. Pohjalla aluksen ulkopuolella on muun muassa kaaria, laudoitusta ja polvia. Pohjalaudoitus, sikoköli sekä muut mahdollisesti jäljellä olevat alemmat rakenteet ova hautautuneet sedimenttiin. Hylyn paapuurin puoleiseen laitaan on takertunut kalastusverkkoa.
Hylyn pituus on arviolta noin 20 metriä ja leveys noin 5 metriä.
Hylyn jäännökset viittaavat venäläiseen kaleeriin ja kyseessä on mahdollisesti vuonna 1775 valmistunut Tikhvin (pituus 43 m, leveys 6 m, aseistus 18 tykkiä), jota komensi kapteeniluutnantti Kurganov. Ruotsinsalmen toisessa meritaistelussa vuonna 1790 navakka tuuli painoi kaleereita kohti Lehmäsaarta. Kurganov yritti ohjata alusta poispäin saaresta, mutta vaurioitunut Tikhvin täyttyi vedellä. Aluksen miehistö pelastautui osittain Lehmäsaareen. Taistelun päätyttyä saarella oli yli 3000 venäläistä sotilasta, jotka jäivät ruotsalaisten vangeiksi.
Lehmäsaaren rannassa on tiedetty pitkään olleen hylky, mutta sijainti ei ole ollut tiedossa. Ora Patoharjun muistiinpanojen mukaan Urheilusukeltajat ry tutki 1958 Kotkan Lehmäsaaren rannassa olevia hylkyjä. Sukeltaja Leo Jolkkonen kertoi Lehmäsaaren länsirannassa havaitun hylyn osia 1980-luvulla, jolloin hän oli tekemässä St.Nikolai -hylyn tutkimuksia. Kymenlaakson maakuntamuseon 1990-luvulla organisoimissa viistokaikukartoituksissa hylkyä ei havaittu, koska kartoitus ei ulottunut lähelle rantaa. Kotka Divers paikansi hylyn 2006. Hylky on aivan lähellä (25-50 m) saman seuran 2004 hieman etelämpää paikantamaa hylkyä (nro 2442, Lehmäsaaren länsiranta 1). Museovirasto teki 7.6.2006 tarkastussukelluksen 2006 löytyneelle hylylle. Suomen meriarkeologinen seura ry kuvasi ja 3D-mallinsi hylyn 2023. Seura olettaa, että hylkykohteet 1121 ja 2442 ovat saman aluksen osia. |