Sijaintipaikka on Loviisan kaupungin itäpuolella Loviisanlahden pohjoisosassa välittömästi Laivasillalle tulevan veneväylän lounaisreunalla, 200 metriä Laivasillan rannasta kaakkoon.
Paikalla on puisen tasasaumaisen aluksen hylky, joka on tuhoutunut pahoin ruoppauksessa 1992. Ruoppauksen yhteydessä rannalle nostettiin (ja myöhemmin tuhottiin) noin kymmenen metriä pitkä sikoköli, jonka halkaisija oli noin 25 x 22 cm. Kölin molemmissa päissä oli lapaliitoksen salvosjäljet ja loivasti kaareutuvassa alapinnassa 12 pohjatukin salvoskolot. Muita tunnistettavia rakenneosia olivat pohjatukki, jonka leveys oli noin 25 cm, kaari, kaksi sivuistaan yhteenliitettyä pohjatukkia tai kaarta, joiden yhteinen leveys oli noin 36 cm sekä pohjalankku, jonka leveys oli noin 30 cm. Lisäksi havaittiin puutappeja, joiden halkaisija oli noin 3 cm. Hylyn rakenteet olivat mäntyä.
Hylyn löytöpaikalla ei tehty ruoppauksen jälkeen sukellustutkimuksia tai muita kenttätöitä. Kolme rakenneosaa ajoitettiin dendrokronologisella menetelmällä. Kaksi osista oli lähes nelikulmaisiksi veistettyjä parruja ja yksi oli paksu lankku. Parruissa oli jäljellä puun alkuperäistä pintaa, joten niiden antama tieto puun kaatoajankohdasta on tarkka. Kaatoajankohdat olivat talvikausi 1766/1767 ja talvikausi 1754/1755. Lankusta oli veistetty pois mahdollisesti useita kymmeniä lustokerroksia. Sen kaatoajankohta sijoittuu vuoden 1862 jälkeiseen aikaan. Kaikki näytepuut olivat peräisin samalta kasvualueelta Perämeren seudulta. On mahdollista, että aluksessa on ollut osia, joissa on uudelleen käytettyä vanhaa puumateriaalia tai että osa näytteistä on peräisin aluksen puutavaralastista. Pohjassa on myös satunnaista puutavaraa, joten on mahdollista, että nuorimmalla näytteellä on eri konteksti.
Hylky sisältyi 2020 tehtyyn Loviisanlahden pohjukan vedenalaisinventointiin (Subreering Ammattisukellustyöt Oy). Huhtikuussa 2020 hylky paikannettiin viistokaikuluotauksessa ja tarkastettiin sukeltaen. Hylky asettuu ruopatun väylän lounaislaidalle, ilmeisesti koillis-lounaissuuntaisesti. Hylky on vaurioitunut pahoin ruoppauksessa, ja osa sen rakenteista on levinnyt ympäristöön. Hylyn koko vaikuttaa olevan 16 x 8 m ja sen irtokappaleet ovat levinneet 32 m halkaisijaltaan olevan alueen sisälle. Alkuperäiseltä ilmoitetulta sijaintipaikalta, väylän itäpuolelta, ei jäännöksiä eikä ruoppauksen jälkiä havaittu, joten hylyn voi olettaa 1992 löydetyksi. Sukelluksen yhteydessä hylyn päältä nostettiin irtonainen lankku, joka valokuvauksen jälkeen palautettiin löytöpaikalleen. Hylyn sijainnin ollessa tiedossa, voidaan sen ristiriitaista lustoajoitusta tarkentaa tarpeen mukaan.
Irtolöytökohteen Loviisanlahti Laivasilta 2, Loviisan merenkulkumuseon pihaan sijoitettu ankkuri, löytöpaikka sijaitsee hylystä noin 90 metriä pohjoiseen. Sen sijaintitieto on epätarkka, joten ankkuri voi liittyä hylkyyn. |