Angelin rajavartioasemalta noin 14 km pohjoiskoilliseen, välittömästi Angeli-Karigasniemi -polkutien itäreunassa, Inarinjoen Äijänsaaren kohdalla. Latomukset (11 kpl) ovat pohjois-eteläsuuntaisessa, noin 50 m pitkässä rivissä jäkäläkankaalla. Ne ovat lähinnä suorakaiteen muotoisia ja keskimäärin 8 m:n päässä toisistaan. Huom! Peruskartan numero kokonaisuudessaan 3821 09 + 3821 12.
Maastossa vuonna 1989 havaittiin, että latomukset sijaitsevat S-N-suuntaisessa ja n. 50 m pitkässä rivissä n. kolmen metrin etäisyydellä Angelintien itäreunasta. Muodoltaan latomukset ovat soikean ja suorakaiteen väliltä, ja osa niistä kohoaa matalana kumpareena ympäristöstään. Muutamasta latomuksesta olivat pelkät reunakivet havaittavissa. Pitkittäisakselien suunnat ovat lähes kaikissa W-E, ja niiden keskinäiset etäisyydet toisistaan ovat yleensä n. 8 m. Pohjoisesta päin lukien kahdeksatta latomusta sivuaa myös pieni pyöreä, jäkälän peittämä kivikeko, jonka halkaisija on n. 50 cm. Yksi latomuksista on jäänyt polkutiestä kohti itää metsän poikki johtavan ajouran pohjaan.
Paikalla saadun tiedon mukaan toinen samanlainen latomusrivi, joka sijaitsi tarkistetun latomusrivin rinnalla länsipuolella, on jäänyt aikanaan Angelintien alle. Vuonna 1989 havaitut latomukset olivat välittömässä tuhoutumisvaarassa tien levennys- ja päällystystoimenpiteiden johdosta.
Kyseessä ovat ilmeisesti liesilatomukset. Kyseiset jäännökset liittyvät saamelaiseen arkeologiseen kulttuuriperintöön.
Vuoden 2024 inventoinnissa paikalla havaittiin kolme latomusta, joista nro 2 erottuu selvimmin. Tieojaa on kunnostettu ja on mahdollista, että osa latomuksia on peittynyt tai sitten ne ovat niin matalia ja sammaleen peitossa, ettei niitä voi havaita. Aiemman tiedon mukaan latomuksia pitäisi olla 11 kpl. Latomukset 1 ja 2 ovat noin 8 metrin etäisyydellä toisistaan ja nro 3 on latomuksesta 2 34 metriä etelään. Latomukset ovat siis reilun 40 metrin matkalla, joten se karkeasti vastaa vuoden 1989 havaintoa siitä, miten pitkällä matkalla latomuksia havaittiin. |