Staffansin kivikautinen asuinpaikka sijaitsee Solbergån varrella, 500-600 m sen ylittävän rautatien pohjoispuolella, pääosin kaakkoon viettävässä pellossa (tila 1:61) ja osittain sen koillispuolella (tila 1:10). Yläosassaan pelto on suhteellisen loivasti viettävä hiesuperäistä maata, kaakossa kohti osin kurumaisessa laaksossa virtaavaa jokea jyrkähkösti viettävää enemmän savipitoista peltoa.
Löytöjä on havaittu peltoalueen lähes yläosasta aina pellon alareunaan saakka. Alimmat löydöt saattavat olla ylempää kynnössä siirtyneitä. Löytöjä on kaikkiaan arviolta n. 170 x 60 m alalta pellosta ja sen koillispuolen vanhan pientilan, nykyisen kesäasunnon piha-alueelta. Alempana piha-aluetta, sen itäosassa, on paikoin myös pieniä kalliopaljastumia. Korkeuseroista johtuen lienee pitempiaikainen asuinpaikka, mutta ydinalueet lienevät 30 m korkeusvaiheilla ja ajoittunevat tyypilliseen kampakeramiikan aikaan. Toisaalta jokilaakso pian pellon alapuolella ja alimpien löytöjen alapuolella sijoittuu n. 17,5 m korkeuteen mahdollistaen kivikauden lopun merenranta-asuinpaikan.
Tarkastuksen yhteydessä v. 2003 löytöjä (kvartseja, kivilajiesineiden katkelmia) havaittiin suuressa osassa kynnöspeltoa loivasti viettävällä ja myös jyrkemmin laskevalla kohdalla, n. 120-140 m matkalla korkeuskäyriä vastaan. Asuinpaikan kohdalla Solbergån vastarannalla on korkea ja kalliojyrkänteinen Forsberget. Joessa on tällä kohdalla nopeasti virtaava koski, jossa on ollut kylän mylly, jonka rakenteita on vieläkin havaittavissa. Koskea on perattu ja räjäytetty, joten alkuperäiset maastonmuodot ovat paikoin muuttuneet. Jokivarsi muodostaa suojellun kosteikkokasvillisuusalueen.
Asuinpaikkaa koekaivettiin vuonna 2005, jolloin vain pieni alue terassin reunan vaiheilla todettiin säilyneeksi kyntökerroksen alla.
2017:
paikkaa ei tarkastettu |