Öjan Krokvikenissa olevista, Långö byagilletin ilmoittamista useista muodostelmista osa tarkastettu vuonna 1996.
A) ainakin kaksi selkeästi erottuvaa rakennuksenpohjaa, parituvan perustus, jossa uuninperustukset (tiiltä ym.) sekä kellarikuopat molemmissa päissä, ja pienemmän rakennuksen, ehkä talousrakennuksen perustus, jossa samoin uunin pohja ja kellarikuoppa. Ruohoturpeen ja kasvillisuuden peittämät; vanhan pihapiirin kasveja (sireeni, ruusupensaita). Rakennuksen möellä, alapuolella kosteikon (entinen merenlahti) reunalla kivipengertä ja kivilaiturin pohjaksi oletettua rakennelmaa.
B) kaksi pitkänomaista, lähinnä suorakulmaista röykkiötä, mitat noin 6 x 10 m. Ilmeisesti viljelyksistä raivattuja kiviä; ympärillä katajikkoa ja umpeutuvaa vanhaa viljelystä (ketokasvillisuutta), ehkä 100-200 vuoden takaa.
Vuoden 2015 inventoinnin mukaan vanha talotontti on paikannettu vuoden 1804 kartalta (tontti nro 10). Alueelta havaittiin useita rakenteiden perustuksia. Havainnot painottuvat vanhan talotontin länsiosaan, metsäsaarekkeeseen, jonka etelä- ja itäpuolella on peltoa. On mahdollista, että myöhemmät pellonraivaustyöt ovat osaltaan tuhonneet vanhan talotontin itäpäätyä.
Talotontin länsilaidalla sijaitsee kaksi noin 6 x 5 metrin kokoista rakennuksen perustaa vierekkäin. Kyseessä todennäköisesti muinaisjäännösrekisterissä mainittu paritupa. Parituvan eteläpuolella on L-kirjaimen muotoinen kiviaita, jonka leveys on yksi metri ja korkeus noin 70 cm. Kiviaidan pohjoisempi osa on vajaa kymmenen metriä pitkä ja eteläisempi noin 6 metriä. Metsäsaarekkeen kaakkoiskulmassa on kivien ja maan sekainen röykkiö, jossa on muistolaatta vanhan paikan vanhan asutuksen muistoksi. Muistolaatan päiväys on vuodelta 1985. Muistolaatasta noin 25 metriä luoteeseen on kellarin jäänteet (noin 5 x 5 m).
Havaittujen rakenteiden itä- ja koillispuolen pellon ja metsän rajalla on paljon kiviä. Osa kivistä lienee peräisin pellonraivaustöitä, mutta osa on todennäköisesti vanhan talotontin rakennuskiviä. Alueen koillispuolella on muutamia peltoröykkiöitä, joista osa on vahvan heinäkerroksen peittämiä. |