Anmärkningar: Kertomus AO:n arkistossa
Jätinkirkko sijaitsee harjanteen eteläkärjessä; sen länsipuolella on melko jyrkkä rinne, itä- ja eteläpuolella maasto viettää vain loivasti. Kyseessä on 2-3 m leveän ja 50 – 80 cm korkean kivivallin reunustama raivattu alue. Vallissa on ainakin neljä noin metrin leveää aukkoa. Raivatun alueen itäpuolella on kaksoisvalli, sisempi valli on ilmeisesti tehty myöhemmin. Perusmuoto on suorakulmainen, mutta eteläinen reuna on viisto, länsivalli on n. 5 m pitempi kuin itävalli. Jätinkirkon pituussuunta on miltei etelä -pohjoinen, sen ulkomitat ovat 25 x 20 m, ja sisämitat 18 x 10-12 m ja kokonaispinta-ala on 470 m2.
Kaivausalueella havaittiin sekä pohjoisvallissa että raivatulla sisäalueella voimakkaita tulipalon merkkejä, jotka viittaavat siihen, että jätinkirkossa on voinut olla puinen rakennelma. Sekä valli että sisäalue on kerran uusittu, sisäalue on silloin korotettu 15 cm:llä. Jätinkirkon pohjoisosassa sijaitsi n. 2 m pitkä kuoppaliesi, toistaiseksi on epävarma, onko se samanikäinen kuin jätinkirkko. Vallissa olevat aukot on tulkittu kulkuaukoiksi, pohjoisen kulkuaukon sisäreunassa oli kaksi isoa pystykiveä, jokaisen alta löytyi läikkä palanutta hiekkaa ja kvartsikeskittymä. Kyseessä saattaa olla kätkö.
Löytöaineisto koostuu pääosin kvartsista (486 kpl, 3701 g), lisäksi on saatu talteen jonkun verran kivilaji-iskoksia, kivilajiesineen katkelma ja pieni määrä hiotun esineen lohkopaloja (yht. 34 kpl, 267 g). Keramiikkaa löytyi ainoastaan neljä palaa (15,5 g), kyseessä on Pöljän keramiikkaa muistuttavaa asbestikeramiikkaa. Pienen löytömäärän ohella silmiinpistävä on esineiden vähäinen lukumäärä ja palaneiden luiden puuttuminen. Siinä mielessä löytöaineisto poikkeaa asuinpaikka-aineistosta.
Rannansiirtymiskäyrän mukaan jätinkirkko on voitu rakentaa aikaisintaan n. 3200 cal BC ( rantataso 54,00 m mpy ) ja se on saattanut olla käytössä siihen asti, kun rantataso alitti 42 m mpy (n. 2400 cal BC). Jätinkirkosta 220 m pohjoiskoilliseen sijaitseva kivi-/maarakenne on todennäköisesti kivikautta nuorempaa. On selvittämättä, liittyvätkö röykkiöt ja painanteet jätinkirkkoon vai ovatko ne nuorempia. Toisaalta kiviröykkiöt ja kivikkoon tehdyt painanteet esiintyvät tyypillisesti jätinkirkkojen yhteydessä. |