Asuinpaikka ja ortodoksikalmisto sijaitsevat Pielisen Kousanlahden ja Kousanlammen välisessä niemessä, niemen koilliskärjessä, loivasti itään viettävällä rinteellä , peltoalueella. Alueelta on raivattu kivet koneellisesti pois ja voi olla, että ortodoksikalmisto on pahoin tuhoutunut.
Alueelta on havaittu myös rakennuksen perustukset. Anja Sarvas on inventoinnin yhteydessä vuonna 1969 määrittänyt rakennuksen perustan ulkomitoiksi noin 20 x 9 m. Nykyisin paikalla on havaittavissa T-muotoinen kuvio, jonka ulkomitat ovat alle 10 m sivu. Kiveys on hajonnut ja näkyy heinälaikkuina.
Skapat: 7.11.1996 Senaste förändring: 26.7.2012
Undersökningar
Poutiainen ym. inventering 1994
Fynd: KM 28707:1-7 pronssiristi, kvartsia ym.
Anmärkningar: Kousankylä sijaitsee Pielisen kaakkoispäässä, sen länsirannalla. Enon kirkolta sinne on luoteissuuntaan matkaa linnuntietä 18 km. Muinaisjäännös löytyi Kousanniemen kaakkoiskärjestä hieta-hiekkapitoiselta peltolohkolta, joka on muinaista etelään päin loivasti viettävää rantaa. Artefaktit löytyivät Ollukkalan tilan päärakennuksen itäpuolelta. Löytöinä kvartsi-iskoksia ja -kaavin, palamatonta luuta, pronssiristi. Lisäksi paikalta on rahoja. Ollukkalan tilan vanhaemäntä Hilma Puhakka kertoi Heikki Sorjosen 1980-luvun alussa tarinoineen Kousaniemellä sijainneesta ortodoksikirkosta. Sorjonen oli lisäksi maininnut Kousanlammen ja Rukaveden välisen salmen toisella puolella löytyneen ihmisluita, nyt todettua muinaisjäännöstä vastapäätä; paikka oli tarkastettaessa koskematonta mäntykangasta.
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 5.12.2003
Minna Ranta inventering 1994
Anmärkningar: Kalmiston paikantaminen pelkästään silmin havainnoimalla on mahdotonta. Viime vuosina kivien nostamiseen käytetyt menetelmät ovat luultavasti melko tehokkaasti nostaneet ja levittäneet luita, koska niitä on kivikasoissa poimittavissa runsaasti. Paikan topografian, perimätiedon ja löytöjen perusteella voidaan silti päätellä, että niemen koilliskärjessä, loivasti itään viettävässä rinteessä on vanha kalmiston paikka. Kalmiston alueelta löytyi kvartsi-iskos, kaksi palaa rautakuonaa, lasitettu keramiikan pala, luita ja ihmisen päälakea sekä kuparipala. Ollukkalan talon väellä on pellosta vuosien saatossa nousseita rahoja 1700-1800 -luvuilta. Kalmiston lisäksi paikalla on rakennuksen perustan kiviset jäännökset, jotka muodostavat epämääräisen T:n muotoisen kuvion, jonka ulkomitat ovat alle 10 metriä sivu. Kiveys on hajonnut ja näkyy heinälaikkuina.
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 5.12.2003
Anja Sarvas inventering 1969
Anmärkningar: Kousanniemen vanha kalmiston paikka sijaitsee noin 19 km linnuntietä Enon kirkolta pohjoisluoteeseen. Kalmisto on sijainnut Kousanniemen päärakennuksen ja Pielisen välisillä pelloilla, jossa aikanaan on kasvanut männikköä; aivan niemen kärjessä, järven rannalla on vielä jonkin verran puita jäljellä. Kousanniemen asukkaat kertoivat pelloista nousseen luita muokkaustöiden yhteydessä ja samoin he mainitsivat paikalta löytyneen puisen ristin, joka sittemmin oli joutunut hukkaan. Tsasouna taas oli sijainnut talosta noin 100 metrin päässä maantielle johtavan tien varressa. Paikalla on selvästi havaittavissa rakennuksen kiviperustan jäännökset, jotka jakaantuvat useihin neliömäisiin osiin. Perustan ulkomitat ovat noin 20 x 9 metriä. Sarvaan mukaan Tirrosen maininta Kaltimon Ihalan rannan kalmistosta voitaisiin liittää Kousanniemen kalmistoon.
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 5.12.2003
Petro Pesonen inventering 2003
Fynd: KM 34098: 1-3 kvartsi, luu, kuonaa
Anmärkningar: Tarkastin Koussanniemen Ollukkalan ortodoksikalmiston paikan ja kivikautisen asuinpaikan Enon inventoinnissa 8.9.2003. Kalmisto ja asuinpaikka sijaitsevat nykyisellä heinäpellolla. Kalmistosta sinänsä ei ole siis mitään nähtävää paikalla.Tein havaintoja pellon reunoilla, josta löytyi kvartsi-iskos kohdasta p= 6986427, i= 3655686 sekä pala luuta ja rautakuonaa kohdasta p= 6986431, i= 3655663. Maaperä pellolla on hienoa hiekkaa. Paikalla ollutta mahdollista tsasounan jäännöstä en nähnyt, joskaan en sitä myöskään etsinyt.
Skapat: 5.12.2003
Sauvo Henttonen lösfynd 1994
Anmärkningar: Löysin tämän niemen perunapellon koneellisesti kerätystä kivikasasta v. 1994 rantaosayleiskaavatyön yhteydessä kämmenen kokoisen ja erikoisen muotoisen rautakuonapallon. Annoin tämän löydön Minna Rannalle, joka selitti sen olleen hauta-arkussa "taikakaluna". 16.5.2012
Skapat: 26.9.2016
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.