Kohde sijaitsee Oulujoen etelärannalla välittömästi joen ylttävän voimalinjan itäpuolella noin 1,5 kilometriä Pyhäkosken voimalasta itäkoilliseen. Maasto on on männiköä kasvavaa kuivaa hiekkakangasta.
Paikalla erottuun Kirkkotien eteläpuolella matalan törmänteen päällä pyöreänsoikea asumuspainanne, mitoiltaan n. 9,8 x 7,7 m ja syvyydeltään n. 65 cm. Sen pohjoispuolella tiellä havaittiin kvartsi-iskos, joka osoittaa painanteen kohtaa laajempaa kivikautaista asuinpaikkaa. Voimalinjojen alla tien molemmin puolin on yhteensä ainakin kaksi painaumaa, joista ei kuitenkaan tavattu kulttuurimerkkejä.
Itäisemmän voimalinjan alla, aivan rinteen partaalla, on yksittäinen, hieman tervahautaa muistuttava, noin 3,5 x 4 metrin kokoinen ja vajaa metrin syvyinen kuoppa, joka maannoksensa perusteella on asuinpaikkaa nuorempi jäännös historialliselta ajalta, mutta jonka ikä kuitenkin on useamman sata vuotta.
Vuoden 2020 inventoinnissa kohteesta noin 160 metriä lounaaseen todettiin maa-/pyyntikuoppa sekä asuinpaikalle lounaasta johtavalla metsätiellä yksittäinen kvartsi-iskos (alakohteet 4 ja 5). Iskoksen löytökohdan ja asuinpaikan välillä ei todettu selvää yhteyttä.
2023: Inventoinnissa kohteen havaittiin vaurioituneen kaavoitetun sähkölinjan rakennustöiden yhteydessä. Muinaisjäännösalueen maastoa oli tasoitettu koneellisesti noin 65 metrin leveydeltä vanhan sähkölinjan reunalta aina muinaisjäännösalueen itäreunaan saakka. Uusille linjatolpille oli rakennettu kiviaineksesta perustukset ja linjan alle oli myös rakennettu kivimurskeesta jonkinlainen huoltotie.
Vanhan sähkölinjan alla oleva osuus muinaisjäännöksestä oli ennallaan. Kuvauksessa mainitun tervahautamaisen kuopan saattoi havaita ja todeta sen olevan ehjä. Sitä vastoin itse muinaisjäännöspisteessä sijaitseva asumuspainanne näytti jääneen osittain lähiympäristöstä otetun täyttömaan alle. Painanteen itä- ja kaakkoispuolella oli vielä havaittavissa alkuperäistä seinävallia, mutta muutoin sen rajoja oli vaikea erottaa. Saattaa olla, että itse asumuspainanne ei ole kokonaan rikkoontunut, vaan siihen pusketun tai kipatun täyttömaan ja kantojen alla voi olla säilyneitä kulttuurikerroksia.
Alueen pohjoisreunaan merkitty alakohde, löytökohta (P: 7192035 I: 455878), ei ole säilynyt, vaan koko sen ympäristö oli puskettu tasaiseksi. Muinaisjäännösaluetta tarkastettiin paljasta maanpintaa havainnoiden, mutta uusia asuinpaikkaan viittaavia löytöjä ei havaittu. Inventointihetkellä maa oli tosin jo jäätynyt ja kuurainen, joten havainto-olosuhteet eivät olleet hyvät. Lisäksi muinaisjäännösalueesta itään maastoa tarkastettiin metallinetsimellä lähistöllä olevan rautakautisen löytöpaikan (Pyhäkoski 9) vuoksi. Mitään ei kuitenkaan löytynyt. |