Hettosuon rannassa, äkkijyrkässä kalliossa on lippaluolaluola, jonka suuaukko avautuu länteen. Lippamaisen alueen maksimileveys on noin 6 m, lippaluolan maksimisyvyys 2,2 m ja maksimikorkeus 1,5 m. Luolan katto viettää maantasoon saakka ja muodostaa samalla taka- ja sivuseinämät. Luolan perukalla, maantasossa, on runsaan puolen metrin laajuinen onkalo.
Luolan edustalla on maa- ja kivivallia: pituus on 4 m, maksimileveys runsaat puoli metriä ja maksimikorkeus 30 cm. Mahdollisesti luolan pohjaa on raivattu kivistä ja kasattu niitä sen edustalle. Käytännössä kivettömän alueen laajuus lipan alla noin 3 x 2 m. Pohjalla, luolan keskivaiheilla, on kerros hiiltä. Sen alla on moreenia, joka nähtävästi kuumentumisen takia on muuttunut selvästi punertavammaksi kuin moreeni on lähiympäristössä.
Nastolan takavuosien museonhoitajan tietämän kansantarinan mukaan (Toivo Rajala, Kalliojärven luola, Suur-Hollolan kirja, 1963, s.142) luola olisi toiminut piilopaikkana Suomen sodan (1808–1809) aikana. Tarinan mukaan kalliota vasten oli ladottu vieri viereen puita, niiden päälle tuohia ja turvetta. Luolan pohjalla oli kiuas, yläosassa savuaukko.
Vuoden 2021 tarkastuksessa tehdyt maastohavainnot ovat yhteneväiset Rajalan tekemien huomioiden kanssa. Maastohavainnot sopivat varsin hyvin yhteen sen kanssa, mitä kansantarinassa mainitaan lippaluolan ominaispiirteistä.
Kohde sijaitsee noin 6 km Nastolan kirkosta pohjoiseen, Salajärven ja Kalliojärven välisellä kallioisella metsäalueella, Kumianhaaran pohjukasta vajaat 300 m koilliseen. |