Röykasjärvestä laskevan Kimojoen varrella on noin viiden kilometrin matkalla useita peräkkäisiä koskia, joiden kaikkien rannoilla on ollut Kimon ruukkiin liittyviä tuotantorakennuksia, myllyjä, sahoja ja erityyppisiä rakenteita. Alimmasta vasarapajasta on noin kahdeksan kilometrin matka Oravaisten ruukille. Kimon ruukki sai perustamisprivilegion vuonna 1703. Masuuni rakennettiin melkein kymmenen kilometriä lähemmäksi merta, Oravaisiin. Rautamalmi saatiin Utöstä, Pohjanmeren eteläsaaristosta ja Herrängin kaivokselta Roslagenissa. Masuunilta harkkorauta kuljetettiin jokea pitkin Kimoon, jossa se taottiin kankiraudaksi.
Kimon rautaruukin toiminta on jakautunut kolmeen erilliseen yksikköön saman joen rannoilla (Alaruukki/Nedre hammaren, Keskiruukki/Mellanbruket ja Yliruukki/Övre hammaren). Niiden vesivoimaa säädellyt Röykasjärven rannalla oleva pato on yksi Suomen vanhimmista ja kookkaimmista.
Yläruukilla (Övre hammaren) on pato ja hyvin säilynyt 1784 rakennettu, myllyksi muutettu vasarapaja. Ruukinpaikan yläpuolella on käytöstä jäänyt tielinja ja komea kivisilta. Nykyisin alueella toimii Oravaisten teatteri. Keskiruukki/Mellanbruket eli Nyhammare on nuorin Kimon kolmesta kankivasarapajasta Mutta-nimisen kosken varrella.
Alaruukki/Nedre hammaren, Kimon ruukin varsinainen ydinosa, on sijainnut alimman kaksiosaisen kosken varrella. Siellä ruukkimaisema patoineen, patoaltaineen, ruukinkatuineen ja monine tuotantorakennuksineen on säilyttänyt hyvin 1700-luvun luonteensa. Ruukin päärakennuksen lisäksi siellä on käsipaja, mekaaninen verstas, joka rakennettiin nippupajan paikalle ja vasarapajan rauniot. Vasarapajasta on jäljellä noin puolitoista metriä paksut harmaakiviseinät ja niiden sisäpuolella voimakanavan rauniot sekä ahjojen pohjia. Pajan pohja-ala on neliömäinen ja se on kooltaan n. 20 m x 20 m. Etelä-, pohjois- ja länsiseinässä (seinät n. 3-4 m korkeat) on pyörökaarinen oviaukko. Itäseinää on revitty matalammaksi, kiviä on mahdollisesti käytetty sillan ja padon tarpeisiin. Läntisen oven päällä on luku 1791 ja kirjaimet BMB. Pohjoismuuri on kallellaan, ja länsiseinässä on halkeamia.
Kohteen sijaintitieto on arvioitu peruskartalta (vasarapajan paikka Alaruukilla) ja esitetty pistemäisenä. Mahdollisia ruukkiin ja sen varhaisvaiheisiin liittyviä rakenteita on voinut säilyä laajemmallakin alueella myös Keski- ja Yläruukin alueella. 1980-luvulta lähtien Kimon ruukki on toiminut museona, jota hoitaa Oravaisten kotiseutuyhdistys. |