Kohde sijaitsee Saanijärven luoteisrannnalla, Raudanjoen suun koillispuolella, hiekkaisessa matalassa, mäntyä kasvavassa niemessä Sointulan tilan koillispuolella, jossa on pieni kesämökki ja muita pienempiä vajarakennuksia. Asuinpaikasta vajaa kilometri länteen on Saanijärveen laskevan Raudanjoen suu. Joen-suun suistoon, sen koilllis- ja itäpuolelle on kerrostunut hiekkamuodostuma, jolla Juntinniemen asuinpaikat sijaitsevat. Toinen Saanijärven vastaava hiekkamuodostuma on Elämäjärveltä laskevan Kortteisen kanavan suussa Rönnynkylässä, jossa ovat alueen tunnetuimmat kivikautiset asuinpaikat.
Asuinpaikka on löytynyt vuonna 1962, jolloin aivan järven rannassa olevan hiekkakuopan reunasta on löytynyt keramiikkaa. Kohteen samana vuonna tarkastanut Anna-Liisa Hirviluoto totesi paikalla likamaata ja löytöjä. Vuonna 1993 Mirja Miettinen teki paikalla pienen koekaivauksen, joka keskittyi hieman ylempänä ja lähempänä Sointulan rakennuksia olevan toisen hiekkakuopan ympärille, mutta jossa kaivettiin koekuoppia myös muualle niemelle. Koekaivausten perusteella asuinpaikka on rajattavissa niemelle noin 60 x 60 metrin laajuiselle alueelle. Mäen laella, asuinpaikan luoteispuolella on havaittu lisäksi halkaisijaltaan n. 14-metrinen kiviraunio kivirakassa, jota Miettinen kuitenkin on arvellut todennäköisesti luontaiseksi muodostumaksi.
Vuoden 2013 inventoinnissa paikalla käytiin toteamassa sen olevan jokseenkin samassa kunnossa kuin 20 vuotta aiemmin. Nurkkakiville rakennettua mökkiä varten maata on aikanaan hieman tasoitettu ja näissä työnnetyissä kasoissa on vielä jonkin verran paljasta hiekkaa näkyvissä. Mökin rakentaminen ja hiekkakuopat ovat tuhonneet asuinpaikkaa vain hieman, joten kohdetta voi pitää lähes ehjänä varhaismetallikautisena asuinpaikkana (paikalta on ST-keramiikkaa). Inventoinnin yhteydessä paikalla ei näkynyt löytöjä. Sen sijaan asuinpaikan pohjoispuolella oleva karjahaka tarkastettiin ja sieltä löydettiin ennestään tuntematon kivi- tai varhaismetallikautinen asuinpaikka, Juntinniemi 2. |