Miettisen aiempi kuvaus: Röykkiöt sijaitsevat Närpiön Pirttikylän ja Ylimarkun vanhan pitäjänrajan tuntumassa, Nojärvskogenin eteläosassa. Maasto on moreeniylänköä, joka laskee kaakkoon kohti Velkmossenia. Alueella on todettu inventoinnissa kahdessa kohdassa röykkiöitä mäenharjanteilla 100 metrin päässä toisistaan.
a) korkeimmalla mäellä, metsämaalla on kaksi suurehkoa röykkiötä. Toisen läpimitta on 8 m, toinen on pitkänomainen, mitoiltaan 8x6 m. Molemmissa on kaivelujen jälkiä.
b) edellisistä pohjoiseen runsaat 100 m, alempana rinteellä on muutamia (1-3 kpl) pienehköjä metsämaassa vaikeasti erotettavia röykkiöitä, joita saattaa olla alueella enemmänkin. Näiden koordinaatti on 6972245/3215180.
Paikallisten tietojen mukaan noin 360 metriä etelään röykkiöryhmästä a olevalla mäenkumpareella on myös röykkiöitä. Paikkaa ei ole tarkastettu.
Vuoden 2009 inventointi: Frönäsbergetiltä löytyi yksi röykkiö. Sen halkaisija on noin kuusi metriä ja korkeus puolisen metriä. Röykkiö on hieman kuusikon katveessa eikä erotu helposti maastosta. Toista röykkiötä ei harjanteella havaittu. Aiemmassa kuvauksessa mainitut b-ryhmän röykkiöt jäivät myös löytymättä. Alue, jolla röykkiöiden on ilmoitettu sijaitsevan, kasvaa hyvin tiheää nuorta mäntytaimikkoa, pieniä ja vaikeasti havaittavia röykkiöitä ei löytynyt. Samalla harjanteella röykkiön kanssa on myös kaksi kuoppaa. Toinen sijaitsee röykkiöstä noin 90 metriä luoteeseen, lähellä metsäautotietä. Kuopan halkaisija on pari metriä ja syvyyttä sillä on puolisen metriä. Röykkiöstä 100 metriä pohjoiseen on toinen kuoppa. Se ei vaikuta esihistorialliselta. Kuoppa on kraaterimainen, halkaisijaltaan noin neljä metriä ja syvyydeltään noin puolitoista metriä.
Inventoinnissa tarkastettiin myös aiemmassa kuvauksessa mainittu alue noin 360 metriä etelään. Alueelta löytyi yksi röykkiö, joka sijaitsee Frönäsbergetin röykkiöstä 280 metriä etelään. Röykkiöstä muodostettiin uusi muinaisjäännöskohde, Frönäsberget 2. |