Asuinpaikka sijaitsee entisellä pellolla Käpysuolta Lonkariin laskevan Lonkarinjoen itärannalla, Mansikka-ahon tilan talouskeskuksen ja joenrannan välissä olevalla vanhalla peltoalueella. Nykyään pelto kasvaa koivua.
Skapat: 21.6.2000 Senaste förändring: 14.12.2022
Undersökningar
Jouko Aroalho besiktning 1989
Anmärkningar: Tarkastuskertomus on Rautalammin v. 1975 inventointikertomuksen yhteydessä.
Rautalammin Jokivarsipellon kivikautisen asuinpaikan tarkastus
Syyskuun 8. päivänä 1989 kävin tarkastamassa Rautalammin Jokivarsipellon kivikautista asuinpaikkaa. Aiemmin paikalla tarkastuskäynnillä on käynyt arkeologi Lauri Pohjakallio (1976) , mutta käynniltä ei ole tarkastuskertomusta. Jokivarsipelto sijaitsee n. 5,9 km Rautalammin kirkosta pohjoisluoteeseen, luoteesta Lonkariin laskevan joen varressa. Löytöpaikka sijaitsee Käpysuolta lounaiseen, kohti jokea viettävällä pellolla.
Nyt rantapelto oli istutettu koivutaimikeksi ja kovasti heinittynyt. Tein pellon alueelle kymmenkunta koekuopannetta 5- 30 m:n etäisyydelle joesta, mutta niistä näkyi vain puh- taalta näyttävä vähäkivinen hiesu. Aina n. 15 m:n päähän rannasta se oli harmaata, ja muuttui sitten kauempana joesta ruskeaksi. Pellon luoteispäässä oli lujaa savea.
Mitään merkkejä kivikautisesta asuinpaikasta en käynnilläni huomannut, jos kohta havainnointiolot olivat huonot.
Kun paikka sijaitessaan vesireitin tuntumassa on ollut ilmeisen sopiva kivikautisen väestön siinä oleskelua ajatellen ja Pohjakallion käynnillä on sieltä saatu kirveen lisäksi kvartsi-iskoksia, Jokivarsipeltoa on pidettävä täydellä syyllä kivikautisena asuinpaikkana, jonka laajuus ja merkitys on selvitettävä lisätutkimuksin. Muinaisjäännökseen viittaavien merkkien puuttumisesta huolimatta .
Skapat: 28.12.2005 Senaste förändring: 14.12.2022
Lauri Pohjakallio besiktning 1976
Fynd: KuM 6148:2 kvartsia
Anmärkningar: Ei tarkastuskertomusta.
Skapat: 28.12.2005
Toivo Lindsberg lösfynd 0
Fynd: KuM 6148: 1 kivikirves
Skapat: 28.12.2005
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.