Rakennuksen perustuksia ja kesähautoja Salmijärven koillispuolella, Salmivaaran ja Kotijärven välissä, järven rannansuuntaisesti kulkevan kylätien pohjoispuolella, järvestä noin 200 m etelään. Inventoinnissa 1989 todettiin kaksi vallillista rakennuksenpohjaa. Toinen oli noin 6,5x5 m laajuinen suorakaide, jossa ilmeisesti noin 2x2 m laajuinen tulisija. Kivestä sekä hienommasta aineksesta tehdyillä valleilla oli leveyttä 1,4 m.
Rakennuksenpohjista toinen oli soikea, kooltaan 9x5 m ja sen seinävallien leveys metrin luokkaa. Saadun tiedon mukaan alueella oli 1700-luvulla ollut Kärppä-suvun riihi. Alueella todettiin myös vanhoja kesähautoja, joista merkkeinä oli useampia suorakaiteisia tai soikeita kuopanteita, jotka erottuivat enää heikosti.
Järven rannan läheisyydessä on myös lähde, johon liittyy saamelaiseen asutukseen viittaavaa perimätietoa ja siitä oli ainakin 1950-luuvlla löytynyt linnun- ja poronluita ja samoilta tienoilta myös rahoja. Alue oli 1980-luvulla rakennustöissä pitkälle myllättyä.
Vuonna 2011 lähteen yläpuolelta Salmi- eli Kotijärven rantaan viettävän pellon länsiosasta löytyi noin 40 cm syvyydestä pronssinen hevosriipus (KM 38998). Pellolta, löytöpaikan vaiheilta ja kauempaa idästä, on myös muita metalliesineitä, saviastianpaloja, kvartseja sekä luita. Idempää pellolla ollutta hiiliä ja kiviä sisältänyttä kumparetta aikoinaan tasoitettaessa oli löytynyt myös kivikirves (KM 25477). Mahdollisesti paikalla on voinut sijaita liesikiveys, mutta tehdyissä koekuopissa löytöjä ei kuitenkaan todettu. |