Asuinpaikka sijaitsee 5,5 kilometriä Tulppiosta koilliseen Soklin kaivoskylässä, Ylä-Nuortin Kaulusmukan pohjoispuolella 80 metriä joen rannasta, kylän läpi kulkevien teiden yhtymäkohdassa ja sen pohjoispuolella. Kohde on periaatteessa helppo saavuttaa, mutta kylään johtavan tien päässä (1,4 kilometriä kohteesta) oleva puomi voi olla suljettu. Alue on avointa maastoa, ja sillä kasvaa muutamia isoja mäntyjä. Maaperä on pehmeää ja kivetöntä hiekkaa.
Asuinpaikka löytyi vuoden 1989 inventoinnissa, jolloin kylän läpi kulkevien teiden haarasta, läheltä selväpiirteisen terassin reunaa löytyi kvartsia ja piikiveä sekä merkkejä tulenpidosta. Vuonna 2008 samalta alueelta saatiin koekuopista talteen kvartsi-iskoksia. Vuoden 2008 löydölliset koekuopat olivat teiden välisessä metsä”kiilassa” sekä teiden länsipuolella olevalla törmällä. Molemmissa inventoinneissa todettiin ohut sekundaarinen hiekkakerros vanhan turvekerroksen päällä.
Vuoden 2013 inventoinnissa löytöalue pyrittiin rajaamaan koekuopin ja pintahavainnoin. Alueen halki kulkevalta tieltä löytyi kvartsi-iskoksia kahdesta kohdasta (L107-108) noin 10 metrin päässä toisistaan suurin piirtein aiemmin rajatulla muinaisjäännösalueella. Vain yhdestä törmän kaakkoisreunalla olevan parakin edustalle kaivetusta koekuopasta (P225) saatiin löytöinä muutama kvartsi-iskos. Tässä ja useassa muussakin koekuopassa havaittiin vanhan turpeen päällä hiekkakerros, joka oli paikoin paksukin (5-30 cm). Hiekkakerros lienee kaivoskylän rakentamisaikainen sekundäärinen häiriö, johon viittaavat myös siitä löydetyt resentit löydöt, kuten lasinpalat.
Asuinpaikka on rajattu vanhojen ja uusien löytöjen perusteella noin 30 x 25 metrin alueelle teiden risteysalueelle ja parakin pihalle sekä teiden länsipuolella olevalle törmälle, jossa lienee asuinpaikan ehjin osa teiden väliin jäävän kapean kiilan lisäksi. Tiet eivät kuitenkaan ole perustettu, joten on mahdollista, että muinaisjäännöstä on säilynyt myös teiden kohdalla. Asuinpaikasta 30 metriä etelään, selvästi alemmalta törmältä löytyi ennestään tuntematon kivikautinen asuinpaikka Kaulusmukka 4. |