Kohde sijaitsee Turtolan kylässä, Tornionjoen ja siihen laskevan Kurkkiojoen suun risteyskohdan eteläpuolella, luoteeseen työntyvässä niemessä. Maantien itäreunassa sijaitsevan Mäen tilalta sekä maantien länsipuolisilta, Tornionjokeen rajautuvilta koulun tontilta sekä Eerolan ja Eskon tiloilta on otettu talteen lukuisia kivikautiseen tai sitä myöhempään esihistorialliseen asuinpaikkaan kuuluvia esinelöytöjä.
Turtolan koulun tontilla tehdyissä koekaivauksissa 1990 on todettu jäännöksiä (perustuksia, tulisijoja) historiallisen ajan asutuksesta (Westolan talo), joka on radiohiiliajoitusten perusteella ajoitettu 1400-1600-luvuille. Ajoituksen perusteella paikalla voi olla myös rautakauden lopun asutusta, mutta sitä ei ole arkeologisesti varmuudella todennettu.
Esihistoriallisina löytöinä on otettu talteen kirveitä, tuuria, hioin, kvartsia, savitiivistettä ja palanutta luuta. Historiallisen ajan löydöt ovat pääasiassa porsliinia, rautanauloja, tiiltä, tuluspiitä ja lasia. Alueella on asuttu vuosisatoja ja muinaisjäännös on ilmeisesti ainakin pintaosistaan tuhoutunut pitkään jatkuneessa maankäytössä.
Maantien länsipuolelta löytöjä on koulun tontin lisäksi saatu talteen Eerolan ja mahdollisesti myös Eskon tilojen alueelta. Eerolan peltolohko on tarkastettu rakennuslupahakemuksen takia vuonna 2008, mutta koekuopituksessa ei todettu mitään muinaisjäännökseen viittaavia merkkejä.
Kohde sisältää myös Pellon sisäisen järjestysnumeroinnin mukaisen kohteen 46.
Muinaisjäännösalueelle tehtiin tarkkuusinventointi suunnitelluille sähkökaapelilinjojen alueille koekuopittamalla vuonna 2023. Koekuoppien perusteella kaapelilinjojen alueen mahdolliset kiinteät muinaisjäännökset ja kulttuurikerros ovat tuhoutuneet pitkäkestoisen maanmuokkaustoiminnan yhteydessä. Talteen otettiin kivikautista sekä historiallisen ajan esinelöytöaineistoa. |