Naamijoen Orankikosken niskan itäpuolella on Orankiharjun länsipäässä vuoden 1984 inventoinnin mukaan viisi pyyntikuoppaa. Tarkastuksessa 2011 havaittiin kaikkiaan seitsemän kuoppaa noin 500 m matkalla (ks. alakohteet).
Läntisimmät kolme kuoppaa peruskartan muinaisjäännösmerkin kohdalla ovat lähekkäin länsipään laella, suuren harjun keskelle jäävän supan reunan lähellä. Niistä kaksi on suuria soikeita kuoppia, kooltaan 6 x 3 m luokkaa. Koillisin näistä on pyöreä, noin 3-metrinen kuoppa. Lännestä laskien neljäs kuoppa pyöreä, halkaisijaltaan noin 4 m. Se on supan luoteisreunalla, edellisistä 50 m koilliseen. Kaksi seuraavaa pientä kuoppaa on supan itäpuolella, sorakuopan reunan läheisyydessä. Ylempi harjun laella on alle 2-metrinen, alempi harjun etelärinteessä on alle 10 m päässä ja halkaisijaltaan noin 2 m. Seitsemäs kuopista on noin 250 m pituisen sorakuopan itäpuolella, harjun laen pohjoisreunalla. Se on soikeahko, kooltaan noin 3 x 4 m. On varsin todennäköistä, että kuoppia on tuhoutunut soranotossa.
Idempänä Orankiharjulla on useampia sorakuoppia, eikä näitä alueita tarkastettu 2011. Sen sijaan Naamijoen länsipuoleista aluetta (Kielisenharjua) tarkastettiin. Harjun lakialueella kuoppia ei havaittu. Myös tällä puolella on suuri suppamainen muodostuma, joka kuitenkin on avoin itään kohti Orankikoskea. Vuoden 1984 inventoinnissa todettiin, että sokkeloisessa harjussa on runsaasti luonnonmuovaamia kapeikkoja edullisiksi pyyntihaudanpaikoiksi, ja eräässä tällaisessa vajoamien reunustamassa poikittaiskannaksessa Kielisenharjussa. Tuolloin havaittiin n. 300 m Orankikoskesta länteen yksittäinen aivan ilmeinen pyyntihauta. Se oli kooltaan n. 3m x 2m x 0,4 m, ja sen reunoilla oli n. 10-20 cm korkea valli. Kuopan sijainti on epäselvä.
Paikkakunnalla olleen tiedon mukaan Orankiharjun pyyntihautojen seutua on mainittu lappalaisten asuinpaikaksi. Lappalaisperäistä on alueen nimistökin. Orankikosken
kivikautiset löytöpaikat ovat pyyntihaudoista n. 200-300 m eteläkaakkoon. |