Kohde sijaitsee Raaheen vievän tien pohjoispuolella Ylä-Vuolujärven kaakkoispään itärannalla Mäntyahonkankaan länsireunaa Koivulammelle johtavalta metsätieltä on löydetty paikka paikoin kvartsi-iskoksia noin 150 m:n matkalta. Samalta paikalta on rantatörmästä löydetty kivitaltta.
Skapat: 7.7.1998 Senaste förändring: 27.4.2020
Undersökningar
Oiva Keskitalo besiktning 1966
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 7.7.1998
Jaana Itäpalo inventering 1997
Anmärkningar: Kohde sijaitsee n. 7 km Vihannin keskustasta pohjoisluoteeseen Ylä-Vuolujärven itärannalla Mäntyahonkankaalla. Paikka on nykyään virkistyskäytössä. Järvi on suoperäisen maaston ympäröimä, mutta kapea kaista itärannasta on tasaista loivasti järven rantaan viettävää hiekkaperäistä mäntykangasta. Kohteesta on löydetty 10 kvartsi-iskosta ja taltta Mikonkaria vastapäätä olevalta rannalta.
Järven rantaa pitkin kulkevan metsätien pinnasta havaittiin kvartsia. Eteläisin havaintopaikka oli metsätien ensimmäinen tienhaara järvelle päin ja pohjoisin tästä kohdasta n. 100-150 m pohjoisluoteeseen. Kvartseja esiintyy enemmän havaintoalueen eteläosassa.
Noin 80 m eteläisimmästä kvartsihavaintopaikasta pohjoisluoteeseen tehtiin rantapenkereen leikkaukseen koekaivanto. Penger on eroosion kuluttama ja pintakasvillisuutta ei paikoin ole. Leikkauksessa todettiin n. 3 cm paksu E-horisontti ja sen alla n. 5 cm punaista ja kirkkaan ruskeaa hiekkaa. Tämän kerroksen alla oli vaalehkon ruskea hiekka. Punaista hiekkaa ja palaneita kiviä esiintyi myös koekaivannosta muutamien metrien päässä pohjoiseen.
Noin 15 m koekaivannosta pohjoiskoilliseen levähdysalueella on n. 2,5 m pitkä loivareunainen kuoppa. Muodostelman keskelle lastalla tehdyssä koekaivannossa havaittiin 30 cm paksu huuhtoutumiskerros ja sen alla ruskea puhtaalta vaikuttava hiekka. Kuopanne on ihmisen kaivama, mutta iästä voi maannoksen perusteella päätellä vain, että kuoppa ei ole aivan resentti.
Rantapenkereen koekaivannosta n. 100 m itään tehtiin pieni koekuoppa. Maannoksessa oli normaali n. 15 cm paksu E-horisontti ja tämän alla häiriintymätön B-horisontti.
Järven rannasta vajaan sadan metrin etäisyydellä kulkevan metsätien reunamien tarkastuksessa ei havaittu merkkejä esihistoriallisesta toiminnasta.
Asuinpaikka näyttäisi keskittyvän kapeahkolle n. 150 m pitkälle järven rannan kaistaleelle.
Vihannin kotiseutumuseon esihistoriallisten esineiden korttiluettelosta löytyy maininta, että n. kilometri pohjoisluoteeseen sijaitsevan Ala-Vuolujärven itäpuoliselta Ahvenkaarto-nimiseltä korkealta hiekkakankaalta on löytynyt hiottu kiviesine, kivi-iskoksia ja kvartsi-iskoksia. Esineet on poimittu maanpinnasta hiekkaperäisestä maasta. Nykyiselle peruskartalle Ala-Vuolujärven itäpuolella oleva kangas on nimetty Ahvenharjuksi. Alue kuuluu Ruukin kuntaan.
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 3.5.2007
Anja Sarvas inventering 1964
Fynd: KM 16451
Skapat: 1.1.1900 Senaste förändring: 7.7.1998
Den nedladdningsbara filen kan innehålla bilder, kartor eller annat innehåll som är upphovsskyddat. Filens upphovsrätt hör till rapportens upphovsman och till övriga i rapporten nämnda aktörer. För vidare bearbetning av materialet bör tillstånd erhållas av innehavaren av upphovsrätten.