Röykkiöt sijaitsevat Vöyrin ja Oravaisten rajalla olevasta Kuckus-nimisestä asutuksesta 2,5 km etelään, pienten suoalueiden välissä olevan kallioisen harvaa mäntyä kasvavan mäen lounaisreunalla. Paikalla on kaksi röykkiötä noin 70 m pääässä toisistaan.
a: noin 10 x 3 m ja 0,4 m korkea, osaksi jäkälöitynyt pitkä latomus. Sijaitsee kallion reunalla.
b: röykkiö edellisestä kaakkoon (inventointikertomuksessa ilmansuunnaksi on mainittu lounas, mikä ei vastaa annettuja koordinaatteja eikä karttaluonnosta), jonka pohjoispäässä on suuri maakivi. Röykkiökiveys on sen vieressä kalliolla. Röykkiön koko on 5 x 3 x 0,3 m, kaiveltu kuopille.
Inv. 2023: Röykkiöt löytyivät n. 100-130 m ilmoitetuista koordinaateista etelään-eteläkaakkoon. Röykkiöt olivat ennallaan. Pohjoisemman röykkiön päällä ja reunoilla kasvaa muutama varttunut mänty. Noin 20 m eteläisemmästä röykkiöstä lounaaseen kallion reunalla havaittiin n. 5 x 3 m kokoisella alueella hajanaisesti n. 20-40 cm halkaisijoiltaan olevia kiviä, pohjoispäässä ja länsireunalla on joitakin isompia n. 0,7-1 m halkaisijaltaan olevia kiviä, osa kivistä on liikkunut ja sijaitsee pintakasvillisuuden päällä; kivet ovat liikkuneet ainakin, kun puustoa poistettu. Kyseessä on mahdollinen tuhoutuneen röykkiön jäännös, kivimassa on kuitenkin vähäinen esihistorialliselle hautaröykkiölle ja selvät rakenteelliset piirteet puuttuvat. Kiveys sijaitsee myös vuoden 1972 peruskartan tilarajalla ja nykyisellä tilarajalla. Noin 40 m edellisestä kaakkoon havaittiin vielä kallioiden kaakkoislaidalla n. 2,5 m halkaisijaltaan oleva 40 cm korkea röykkiö, muoto on kulmikas, pinta on jäkälien, sammaleen ja varpujen peitossa. Tämäkin muodostelma on epämääräisempi ja sen tulkinta ihmisen tekemäksi on epävarmaa. Paikan nimi on merkitty vanhimmalle peruskartalle ja nykyiselle maastokartalle muotoon Björnknösen. |