Tampereen entinen reaalilyseo joka on rakennettu 1888 senaatin vahvistamien, arkkitehti Jac. Ahrenbergin suunnitelmien mukaan.
Tampereen reaalilyseo oli yksi neljästä ensimmäisestä maahamme perustetusta reaalilyseosta. Tätä koulua on käynyt moni huomattava suomalainen, kuten Lauri Pohjanpää, Eliel Saarinen, F.E. Sillanpää, Bertel Strömmer ja Arvo Ylppö.
Koulun tilat alkoivat 1910-luvulla käydä ahtaiksi. Lyseolle valmistui uusi koulurakennus Pyynikintorin laitaan vuonna 1935 ja Tampereen Yhteislyseo sai haltuunsa vanhan lyseon. Myöhemmin rakennuksessa on toiminut Tampereen yliopiston lastentarhanopettajien koulutuksen laitos. Nykyisin rakennus on Tampereen yhteiskoulun lukion käytössä.
Tampereen reaalilyseo kuuluu typologisesti siihen koulutalojen ryhmään, jolle oli tyypillistä kaksikerroksinen, suorakaiteinen volyymi ja pääfasadin keskellä oleva suuri risaliitti. Risaliitin toisessa kerroksessa, suurten kaari-ikkunoiden takana oli yhdistetty juhla- ja voimistelusali. Luokkahuonejärjestely perustui läpi rakennuksen kulkevaan keskikäytävään. Julkisivuissa käytettiin uusrenessanssityylille ominaisia aiheita: pyörökaaria, rustikointeja, leveää palkistoa ja pilaripareja. Sisääntulohallin lattiassa on Virosta tuotua kalkkikiveä, jossa on oikosarvisten fossiileja.
Pihasivulle lisätty juhlasali on valmistunut vuonna 1939 arkkitehti Bertel Strömmerin piirustusten mukaan. Rakennus on peruskorjattu vuonna 1989. |