Puukirkko, pitkäkirkko. Pyhämaan kaksi lähekkäin sijaitsevaa kirkkoa, 1600-luvun puukirkko ja 1800-luvun alun kivikirkko muodostavat mielenkiintoisen historiallista kehitystä kuvastavan vastakohtaparin. Vanhan kirkon sisätilan maalaukset ovat merkittävä osa Suomen 1600-luvun taidehistoriaa.
Vanha kirkko on suorakaiteen muotoinen itäpäästään kolmitaitteinen pitkäkirkko. Pohjoispuolella sijainnut sakaristo ja eteläseinustan eteishuone on purettu. Vesikaton länsipäässä on pieni kattoratsastaja. Sulkanurkalle salvottuja hirsiseiniä peittää 1960-luvulla tehty tasaleveä pystylaudoitus. Kirkkosalissa on laakea tynnyriholvi. Kuori on erotettu kuorikaiteella, jonka ala- ja yläosa on salvottu hirsissä, välissä on kapeista balustereista koostuva läpinäkyvä osa. Saarnastuoli on 1640-luvulta, penkit 1700-luvulta, niiden väritys on uudempi.
Liimamaalilla tehdyt kuvakudosmaiset maalaukset peittävät kirkkosalin hirsiseinät, holvin sekä kuorikaiteen yläosan. Seinissä niiden aiheena on raamatunhistorialliset tapahtumat, holvissa on kukkaseppeleiden ympäröimät paksukäsivartiset tanakat enkelit. Kukkaköynnökset ja hedelmäryhmät täyttävät välipinnat. |