Kohdentuminen ja keskeinen sisältö: Suojelumääräykset:
1. Rakennuksen ulkoasussa sallitaan vain ennallistavat tai niiden kulttuurihistoriallisen arvon säilymisen kannalta välttämättömät muutokset. Korjauksissa on käytettävä alkuperäistoteutuksen mukaisia tai niitä riittävästi vastaavia materiaaleja.
2. Rakennusten sisätilojen arkkitehtoninen luonne tulee säilyttää. Korjausten lähtökohtana tulee olla tilajakoon vaikuttavien rakenteiden ja alkuperäisen kiinteän sisustuksen ja yksityiskohtien säilyttäminen sekä alkuperäisten tai niitä riittävästi vastaavien materiaalien käyttö. Kuitenkin niin, että alla luetelluissa arkkitehtonisesti merkittävimmissä sisätiloissa voidaan tehdä vain ennallistavia muutoksia.
Kaupungintalo
Eteisaula ja toiseen kerrokseen johtavat portaikot, ensimmäisen ja toisen kerroksen virastokäytävät, yläaula, valtuustosali, kaupunginhallituksen istuntosalo, kaupunginjohtajan entisen asunnon tilajako.
Kirjastotalo
Aula ja käytävätila, lastenkirjasto, satuhuone, kirjastosalo ja ns. monttu sekä niihin liittyvä lukusali.
Teatteri
Aulatila, teatterisali, lämpiö, portaikko ja ylälämpiö.
Virastotalo
Käräjäsali, odotustila, virasto-osan sisääntuloaulat ulko-ovineen ja käytävätilat.
3. Rakennuksia ja ulkotilojen rakennelmia ympäristöineen on käytettävä ja hoidettava niiden kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla.
4. Suojelukohdetta koskeville muutos- ja korjaustoimenpiteille on saatava Museoviraston hyväksyntä.
5. Museovirastolla on oikeus antaa tarkempia ohjeita suojelumääräysten soveltamisesta ja myöntää niistä vähäisiä poikkeuksia.
6. Luovuttaessaan suojeltavaksi määrätyn kohteen on luovuttajan rakennussuojelulain 15 §:n mukaisesti luovutuskirjaan otettavalla maininnalla tai muutoin todistettavasti ilmoitettava saajalle suojelumääräyksistä.
7. Suojelukohteen luovuttamisesta toiselle on ilmoitettava ympäristökeskukselle.
8. Rakennuksen vahingoittamisesta tai tuhoutumisesta on rakennuksen omistajan rakennussuojelulain 21 §:n mukaisesti viipymättä ilmoitettava ympäristökeskukselle. |