Hotelli Tammerin rakennuttaja Tampereen Teknillinen Seura oli pitkään haaveillut oman talon rakennuttamisesta kunnes hanke viimein 1920-luvulla alkoi toteutua. Tampereen teollisuuden keskittymässä, Finlaysonin ja Tampellan tehdasalueiden kupeessa näyttävällä paikalla sijaitseva tontti varattiin seuralle jo vuonna 1920. Rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta kilpailivat Tampereen Teknillisen Seuran omat jäsenet ja hotellin sai suunnitellakseen kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer. Seuran huoneiston lisäksi rakennukseen suunniteltiin tilat korkeatasoiselle hotellille ja ravintolalle.
Kuusikerroksisen rakennuksen ensimmäinen kerros varattiin ravintolalle, näyttäville aulatiloille ja hotellin pääportaalle. Ravintola jakaantui kolmeen eri saliin, joita voitiin tarvittaessa yhdistää ovia avaamalla. Keittiö-, konttori- ja pesulatilat sijoitettiin pohjakerrokseen, jonne tehtiin myös autotalli. Teknillisen Seuran klubihuoneisto sijoitettiin kolmanteen kerrokseen, ja sinne pääsi erillisen portaikon kautta. Ylimmät kerrokset varattiin hotellihuoneille, joita oli alun perin 60, ja niiden kaikille mukavuuksille. Hissillä pääsi pohjakerroksesta ylimpään kerrokseen asti.
Rakennuksen urakoi Tampereen Sementti ja Rautabetoni Oy. Putkityöt toteutti Tampereen Vesi- ja Lämpöjohto Oy, sähkö- ja puhelinasennuksesta V. A. Antinheimo. Sisustuksen puutyöt toteutti Höyrypuuseppä Oy, kivityöt Oy Näsi, takorautatyöt Rauta- ja Levytakomo ja maalaustyöt Talvio ja Kumpp.. Teknillisen Seuran huoneiston aulan kumiparketin toteutti Suomen Kumitehdas Oy Nokia. Hissit toimitti Ab Kone Oy.
Tampereen Teknillinen Seura vuokrasi ravintolan ja hotellin liiketoiminnat alusta alkaen eri yrittäjille. Ensimmäinen hotelliyrittäjä rakennuksessa oli Ranskasta Tampereelle siirtynyt, pietarilaissyntyinen Aleksander Adlivankin. Hän oli mukana jo Tammerin hotellitiloja sisustettaessa.
Tampere oli vilkas ja monen suuryrityksen teollisuuskaupunki, jossa vieraili paljon koti- ja ulkomaisia liikemiehiä. Grand Hotel Tammer tarjosi arvokkaille liikeneuvotteluille ja -neuvottelijoille arvoisensa puitteet. Sittemmin myös useat Suomen presidentit ovat yöpyneet Hotelli Tammerissa. Kolmannessa kerroksessa on Marskin huone, jossa C. G. E. Mannerheim on yöpynyt pari kertaa. Myös ulkomaisia valtiomiehiä ja muita kuuluisuuksia on Suomen vierailullaan yöpynyt Tammerissa.
Aika alkoi ajaa vanhan Tammerin ohi ja 1960-luvulla tehtiin joitakin uudistuksia, mm. perustamalla yökerho ja englantilaistyyppinen baari. Vuodesta 1975 lähtien ravintolatoiminnasta vastasi SOK, joka vähän aiemmin oli ostanut Tampereen Teknilliseltä Seuralta suurimman osan kiinteistöyhtiö Oy Tammer Ab:sta. Heti sen jälkeen käynnistettiin sisätiloissa monet uudistukset. Hienon ravintolan ja hotellin maineen katsottiin pitäneen asiakasmäärät ja tuotot liian pieninä ja tilojen uudistaminen tavanomaista ravintolaa muistuttavaksi katsottiin 1970-1980-luvuilla madaltavan kynnystä. Alkuperäisten ravintola- ja aulatilojen uudistaminen rajoittui kuitenkin pääasiassa kalusteisiin. Myös väritystä pelkistettiin. Kosken suuntaan ulkonevan ravintolasalin katolla ollut ravintolan terassi otettiin uudelleen käyttöön. Perusteellisin ajanmukaistaminen kohdistui keittiötiloihin ja hotellihuoneisiin. Lisäksi pohjakerrokseen rakennettiin sauna ja uima-allas sekä entisen pesulan paikalle uusi yökerho.
Rakennus kunnostettiin ja osin entistettiin 1990-luvun alussa ja samaan aikaan laitettiin vireille rakennuksen suojelu, joka vahvistettiin vuonna 1992. |