Kainaston koulupiirin perustaminen oli ensimmäisen kerran esillä vuonna 1907. Virallisesti Kainasto kuului Kokon koulupiiriin. Luomankyläläisten tavoin kainastolaiset kuitenkin ajoivat oman koulun perustamista kyläkeskukseen. Kainaston kautta kulkevan Suupohjan radan toivottiin tuovan kylään uusia asukkaita lapsineen. Vuonna 1919 hankittiin koulua varten tontti kylän keskeiseltä paikalta.
Kainaston koulurakennuksen piirustukset laati rakennusmestari Paavo Tamminen, joka oli Kainaston polttoturvetehtaan johtaja. Tamminen piirsi myös muita koulurakennuksia, mm. Kauhajoen yhteislyseon ja Luomankylän kansakoulun rakennukset. Tamminen oli opiskellut rakennusmestariksi Tampereen teollisuuskoulussa. Koulurakennusten suunnittelussa lienee ollut apuna myös Kouluhallituksen ohjeet ja mallipiirustukset. Rakennus valmistui siten, että koulunkäynti siellä aloitettiin syksyllä 1922.
Korkealle graniittikivijalalle rakennettu hirsirakennus oli alun perin ulkoväritykseltään punainen (alaosa) ja valkoinen (yläosa). Ulkoväritys on myöhemmin muutettu kauttaaltaan keltaiseksi.
Kainaston koulurakennuksessa oli alun perin neljä luokkaa ja kaksi opettajanasuntoa.
Koulurakennuksen ollessa vielä uusi, vuonna 1924, koulun opettajiksi tullut opettajapariskunta Sameli ja Maikki (Maria) Risku istutti oppilaidensa kanssa tontin pohjois- ja länsipuolelle tiheän kuusiaidan, sillä koulutalo oli rakennettu aukealle peltoalueelle tien ja joen väliin. Kuusiaita ulottui myös tien varteen. Koulun porttia varten pystytettiin komeat graniittipylväät ja rautaportit maalattiin punavalkoisiksi. Tontin etelärajalle pellonreunaan istutettiin koivuja. Koulunpiha oli tontin eteläosassa ja opettajapariskunnan laittama koriste. ja hyötypuutarha tontin pohjoisosassa. Marjapensaille, mansikoille ja juureksille varattiin sen valoisin reuna lähellä joenrantaa. Koulussa asui lisäksi yksi alaluokkien opettaja. Hän oli perheetön ja vietti kesät muualla. Opettajapariskunta Risku lapsineen asui koululla ympärivuotisesti. Koululla oli myös oma navetta. Riskut myös viljelivät koulutilaan sisältyvää maata ja niihin töihin saatiin avuksi paikallisia päivätyöläisiä hevosineen.
Kuusiaita ja koivut on myöhemmin kaadettu ja puutarha hävitetty.
Ulkorakennukseen on myöhemmin liitetty koulukeittola.
Rakennus säilyi alkuperäisessä käyttötarkoituksessa vuoteen 1960, jolloin pihapiiriin valmistui uusi koulurakennus, ja senkin jälkeen vielä osittain koulutiloina vuoteen 1997. |