Lapinlahdenkadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevan asuinkerrostalon rakennutti insinööri Johannes Eichinger 1908. Suunnittelijaksi hän valitsi arkkitehti Selim A. Lindqvistin, joka tuolloin työskenteli yhdessä saksalaissyntyisen arkkitehti Friedrich Lüschin kanssa. Rakennus on edustava esimerkki Helsingin jugendarkkitehtuurista ja sen ajan tyypillisistä asuinkerrostaloista, joiden alimmassa kerroksessa oli liikehuoneistoja, ”kivijalkakauppoja”.
Helsingin kahdestoista apteekki sai oikeudet marraskuussa 1911. Apteekkari Henrik Heickell löysi sille sopivan liikehuoneiston Lapinlahdenkadun ja Eerikinkadun kulmaan vain vähän aiemmin valmistuneesta As.oy Lapin kerrostalosta. Apteekkiperinnettä noudattaen Heickell poimi apteekilleen nimen eläinkunnasta, ja antoi sille nimeksi Joutsen Apteekki, Apoteket Svanen. Apteekki avattiin asiakkaille marraskuussa 1912.
Perustettavan apteekin kiinteän ja irtaimen kaluston piirustukset tilattiin rakennuksen suunnitelleilta arkkitehdeilta. Kaluston suunnittelusta ja teettämisestä vastasi arkkitehti Lüsch. Malleja haettiin pietarilaisista ja englantilaisista kalustoista. Keravan puusepäntehtaan toteuttaman, amerikkalaisesta saksanpähkinäpuusta valmistetun kaluston (tuulikaappi, hyllyköt, tiskit ja sohvat) intarsiakoristelussa on käytetty eebenpuuta ja vaahteraa. Ulko-oven yläpuolella on taiteilija Hugo Backmanssonin tekemä, joutsenaiheinen lasimaalaus, joka näkyy hyvin sekä julkisivussa että apteekin asiakaspalvelutilassa. Lattiassa on alkuperäinen, puna-valkoinen laatoitus, rakennusajankohdan myymälätiloille tyypilliseen tapaan.
Ensimmäinen apteekkari, Heickell, omisti Joutsen apteekin vuoteen 1950 asti. Hän myös asui samassa rakennuksessa, sen kolmannessa kerroksessa. Joutsen apteekilla ehti olla viisi apteekkaria ennen kuin sen toiminta päättyi keväällä 2018. |