Albergan kartanon nykyisen päärakennuksen rakennutti helsinkiläinen liikemies Feodor Kiseleff (1823-1874). Hän oli vaimonsa Amalian (o.s. Mattheiszen) kanssa vuonna 1855 ostanut Albergan kartanon kesänviettopaikakseen, ja ensimmäiset parikymmentä vuotta he asuivat kesät tuolloisessa, vuonna 1803 valmistuneessa päärakennuksessa.
Uuden päärakennuksen rakennuspiirustukset, jotka on päivätty vuosina 1872 ja 1874, on allekirjoitettu ruotsalaissyntyisen, Suomessa toimineen rakennusmestari Frans Ludvig Caloniuksen nimikirjaimilla. Calonius oli rakennuksen urakoitsija, ja mahdollisesti lopullisten rakennuspiirustusten laatija. Ainakin julkisivujen suunnitteluun on kuitenkin voinut vaikuttaa myös rakennuttajan poika, arkkitehti Constantin Kiseleff, joka oli Keski-Euroopassa lisäkoulutusta hankkinut arkkitehti ja tunsi hyvin varhaisempien tyylien kategorian. Rakennus toteutui melko tarkoin piirustusten mukaan. Se sai ulkopuolisilta nimityksen ”sokerilinna”, ehkä koristeellisen ulkomuotonsa ja Kiseleffin omistaman Töölön sokeritehtaan mukaan, ja ainakin sen vuoksi, että runkorakenteessa on käytetty sokeritehtaalle ulkomailta tuodun raakasokerin kuljetuslaatikoista purettuja lautoja.
Feodor Kiseleff kuoli rakennuksen valmistumisen aikoihin. Amalia Kiseleff muutti uuteen päärakennukseen asumaan alusta alkaen ympärivuotisesti. Vanhaan päärakennukseen, joka oli vuonna 1803 valmistunut kaksikerroksinen puurakennus, hän perusti 1881 kartanon väelle kansakoulun, jonka luovutti kunnalle vuonna 1893. Feodor ja Amalia Kiseleffillä ei ollut omia lapsia.
Amalia Kiseleffin kuoltua vuonna 1900 sisarentytär Aina Slöör ja hänen lapsensa perheineen, joihin kuului mm. vävy, taiteilija Akseli Gallen-Kallela, asuivat ajoittain Albergassa. Aina Slöör perusti lastensa kanssa vuonna 1906 kiinteistöosakeyhtiö Ab Alberga Oy:n. Yhtiö omisti kartanon, teetti arkkitehti Lars Sonckilla kaavoitussuunnitelman osalle tilan maista, ja ryhtyi myymään tontteja. Ensimmäisenä myytiin Friisinmäen huvilapalstat. Tilasta erotettiin vuonna 1913 Leppävaara, joka myytiin kokonaisena.
Alberga-osakeyhtiö myytiin maineen vuonna 1917 toiselle maayhtiölle, Ab M. G. Steniukselle, joka vuonna 1925 sulautti sen osaksi emoyhtiötä. M. G. Stenius -yhtiö teetti arkkitehti Bertel Jungilla kaavasuunnitelman ja suunnitteli muodostavansa Albergan kartanosta ja Bredvikin yksinäistilasta Leppävaaran taajaväkisen yhdyskunnan, ja kartanon päärakennuksesta suunniteltiin taajaman raatihuonetta. Nämä jäivät kuitenkin suunnitelman asteelle.
Ab M. G. Stenius -yhtiö ei tarvinnut päärakennusta omaan käyttöönsä ja antoi asuinhuoneita vuokralle lyhyiksi ajoiksi. Päärakennus vuokrattiin 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa yrittäjälle, joka piti siinä täysihoitolaa. Yhtiö myi vuonna 1938 koko Albergan, myös päärakennuksen, Helsingin kaupungille, mutta täysihoitola sai toistaiseksi jatkaa toimintaansa. Sotavuosien päärakennusta käytettiin vielä tilapäisasumiseen.
Helsingin kaupunki osoitti vuonna 1945 rakennuksen metsätalousosastonsa käyttöön, ja toteutti sisätilojen muutostyöt. Osa huoneista muutettiin toimistoiksi, osa jätettiin asuinkäyttöön. Metsätalousosaston johtajalle, kaupunginmetsänhoitajalle, laitettiin virka-asunto. Korjaustöitä jatkettiin 1952, jolloin huonokuntoisten julkisivujen ja etenkin koristeellisten päätyjen korjausongelma ratkaistiin purkamalla ne ja yksinkertaistamalla kattomuoto aumakatoksi. Metsätalousosasto muutti kuitenkin Helsinkiin ja rakennus annettiin vuokralle. Rakennusta ylläpidettiin vain välttämättömillä korjaustoimenpiteillä. Julkisivut muuttuivat oviin ja ikkunoihin tehtyjen yksittäisten uusimisten myötä ja rappauspinta päästettiin hyvin huonoon kuntoon.
Helsingin kaupunki ei tarvinnut rakennusta eikä ollut kiinnostunut sen peruskorjaamisesta ja suunnitteli purkavansa sen, mutta rakennuksen säilyttämisestä Espoossa nousseen keskustelun jälkeen myi sen vuonna 1985 Espoon kaupungille. Myös Espoon kaupunki aikoi purkaa rakennuksen korvatakseen sen uudella saman näköisellä. Kuntoselvitysten ja suojeluesitysten jälkeen rakennus suojeltiin rakennussuojelulain nojalla vuonna 1993. Vähän aiemmin Espoon kaupunki oli jo perustanut kiinteistöosakeyhtiön, käynnistänyt rakennuksen tuhoutumisen pysäyttävät toimenpiteet ja pitkän aikavälin korjaussuunnittelun. Kiinteistöosakeyhtiö vastasi korjaushankkeesta vuoteen 1994, ehtien toteuttaa ulkopuolen korjaukset. Sen jälkeen Espoon kaupungin talorakennusosasto toteutti sisätilojen kunnostustyöt. Päärakennus oli vuonna 1997 valmis luovutettavaksi Espoon kulttuurikeskuksen ja muiden espoolaisten toimijoiden käyttöön. |