Historia |
Forssan puuvillatehtaan perustaja Axel Wilhelm Wahren aloitti pian tehtaan perustamisen jälkeen tehtaanpuiston rakentamisen. Sen alueelle rakennettiin tehtaanjohtajan ja työntekijöiden asuinrakennukset, koulu ja sairaala. Forssan tehtaankoulu oli viimeinen Suomessa perustettu bell-lancaster -järjestelmää noudattava vuoro-opetuskoulu. Tehdasyhdyskunnan lapsille opetettiin luku- ja kirjoitustaidon lisäksi käytännöllisiä taitoja.
Etäälle tuotantorakennuksista sijoitettu koulurakennus valmistui 1862, mutta koulun toiminta päästiin aloittamaan vasta vuoden 1867 alussa. Rakennus oli pitkään paikkakunnan merkittävin julkinen rakennus kun se oli myös kirkko.
Ruotsalaislähtöinen, 1851 Suomeen muuttanut arkkitehti G. Th. P. Chiewitz (1815-1862) oli koulutettu arkkitehti ja pätevämpi kuin yksikään Suomen tuolloin harvoista arkkitehdeista. Hänet tunnetaan hyvin uusgoottilaisesta tyylistä, puurakennuksista, joiden julkisivuja hallitsevat puuleikkauksin koristellut rakenteet ja useista julkisista rakennuksista, joiden julkisivuissa on puhtaaksi muurattu punatiilipinta. Chiewitziä kiinnosti sekä suunnittelun että rakennustekniikan kehittäminen eri materiaaleilla rakennettaessa. Hän suunnitteli suuren määrän rakennuksia lähes kaikkiin mahdollisiin käyttötarkoituksiin eri puolille Suomea. Julkisista rakennuksista tunnetuimpia on 1858-1862 rakennettu Ritarihuone Helsingissä. Eniten hänen suunnittelemiaan rakennuksia on kuitenkin entisen Turun ja Porin läänin alueella. Hän toimi siellä lääninarkkitehtina 1852-1862. Forssaan Chiewitz suunnitteli rakennuksia yksityisarkkitehtina tehtaan ja Wiksbergin kartanon omistaja Wahrenin toimeksiannosta. Puuvillatehtaan alueelle 1850-luvulla ja 1860-luvun alussa toteutetut tuotanto- ja muut rakennukset ja aiempien rakennusten laajennukset olivat kaikki hänen suunnittelemiaan, mutta useimmat niistä ovat hävinneet myöhempien muutosten, tulipalojen tai purkamisten seurauksena.
Tehtaankoulun toiminta lopetettiin 1919 ja sen tiloihin perustettiin työväenopisto. Tehdas tuki opistoa taloudellisesti ja edellytti opetusohjelmaan sisältyvän kotitalous- ja käsityöopetusta. Toiminta on myöhemmin jatkunut kansalaisopistona, jonka nimi on vuodesta 2008 ollut Wahren-opisto.
Rakennusta laajennettiin oppilasmäärän lisääntymisen vuoksi ensi kerran 1870-luvun lopulla ja seuraavan kerran työväenopiston aikana 1929. Jälkimmäinen hanke muutti rakennuksen alkuperäistä tilajärjestelyä ja sisustusta selvästi. Rakennuksen päädyssä vesikaton harjalla ollut pienehkö risti poistettiin. Rakennus siirrettiin 1979 Tehtaanpuistossa noin kolmekymmentä metriä alkuperäiseltä paikaltaan. Alkuperäiselle paikalle jäivät kellaritilat, joiden päälle tuli autojen pysäköintipaikka. Siirrettyyn rakennukseen ei enää muurattu savupiippuja. Tehtaanpuisto on sittemmin nimetty Yhtiönpuistoksi.
2000-luvun alussa koulurakennus peruskorjattiin ja osittain entistettiin. |
Luonti: 25.6.2013 Viimeisin muutos: 19.8.2013 |
|
Lähteet |
Ahonen, Kaisa, Forssan teollisuusympäristön taustaa. Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys, vuosikirja 47. Forssa 1978.
G. T. Chiewitz. Lääninarkkitehti Länsarkitekt. Turun maakuntamuseon näyttelyesite 1910. Turku 1986.
Mohlin, Torgil ja Holmberg, Olof, Georg Theodor Polychron Chiewitz 1815-1862. Toim. Margareta Renlund. Ritarihuone, Helsinki 2009.
Rakennettu Häme, maakunnallisesti arvokas rakennusperintö. Hämeen Liitto. Hämeenlinna 2003.
Valanto, Sirkka, Chiewitz, Georg Theodor (1815-1862). Kansallisbiografia. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. |
Luonti: 23.6.2008 Viimeisin muutos: 19.8.2013 |
|