Aleksanterinkadun varren kortteleissa oli ennestään jo pitkään toimineita konditoria-kahviloita tai kahviloita (esimerkiksi Ekberg). Karl Fazer oli rakennuttanut Aleksanterin- ja Kluuvikatujen kulmatontille ensimmäisen liikerakennuksen 1908. Parikymmentä vuotta myöhemmin Fazer korvasi sen tontin rakennusoikeuden tehokkaasti hyödyntävällä uudisrakennuksella. Rakennuttajan päämääränä oli kaikin tavoin ajanmukainen ja ensiluokkainen rakennus, jonne mahtuivat yhtiön kaikki toiminnot: leipomo, myymälä, kahvila ja konttori.
Rakennuksen sai suunniteltavakseen arkkitehti Gösta Juslén. Kahvila- ja myymälätilojen sisustukset suunnitteli arkkitehti Jarl Eklund. Hän oli suunnitellut myös aiemman, uudisrakennuksen alta puretun, kahvila-myymälän tyylikkään sisustuksen.
Seitsenkerroksisen liikerakennuksen kaksi alinta kerrosta varattiin kahvila- ja myymälätiloille. Niiden yläpuolelle, kolmanteen kerrokseen, sijoitettiin leipomo ja alapuolelle, kellarikerrokseen, varastotilaa. Pakkaamo sijoitettiin pihasiipeen ja yhtiön konttori ylempiin kerroksiin. Katutason kerrokseen mahtui Fazerin liikehuoneiston lisäksi muita, vuokralle annettavia liikehuoneistoja, joista osaan oli sisäänkäynti Aleksanterinkadun puolelta. Vuokratiloihin sijoittui mm. Kukkakauppa Flora. Sen sisustuksen suunnitteli rakennuksen pääsuunnittelija Juslén ja se teetettiin eri tekijöillä kuin Fazerin omien tilojen sisustus.
Katutason kerrokseen sijoitettiin kahvilan baari ja toiselle puolelle konditoriatuotteiden myymälä. Niiden välistä johti toiseen kerrokseen näyttävä porras. Toisessa kerroksessa oli varsinainen kahvila ja sen keittiö-, tarjoilu-, tiskaus- ja kylmiötilat.
Kahvila- ja konditoriatilat saivat saksalaisen Berventulon ilmastointijärjestelmän, jonka tähän kohteeseen sovitti insinööri Karl Heldt. Järjestelmä oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan Helsingissä. Tuloilma otettiin sisään katolta ja puhdistettiin tehokkaasti vesisuodatuksen kautta ja otsonoitiin ennen kuin se johdettiin pattereiden lämmittämänä huonetiloihin. Ilmanpoisto on alusta lähtien tapahtunut koneellisesti.
Kahvila- ja konditoriatilojen maalaustyöt toteutti Carl Slotten maalausliike. Myymälätilan sisustuksen sekä kahvilan toiseen kerrokseen johtavan portaan kaiteen toteutti Sage & Co. Marmorityöt teki Ab Skånska Cementgjuteriet, pöydät, sohvat ja sisäovet valmisti Ab N. Boman ja tuolit Ab Stockmann. Kahvilan baarin (alakerrassa) kalusto oli putkirunkoinen ja kiiltäväpintainen, toisen kerroksen kalusto oli puuta. Matot tilattiin Ab Hj. Grönrosilta ja valaisimet, vaatenaulakot ja ilmanvaihtokanavien säleiköt Taito-osakeyhtiöltä.
Kahvilan takaosan lasikupolikaton toimitti Norddeutsche Eisendraht, insinööri Karl Heldtin laskelmien mukaan. Taiteilija Hjalmar Hagelstam sai maalata kahvilan baariin seinämaalauksen ja toisen kerroksen kulmahuoneeseen kattomaalauksen. Porrashuoneet koristeltiin art deco -tyylisin seinämaalauksin.
Kahvila ja myymälä muuttivat uusiin tiloihinsa maaliskuussa 1930, ylemmät kerrokset valmistuivat hieman myöhemmin. Kahvilasta tuli nopeasti suosittu mm. lounaspaikkana.
Kahvilatilaa pienennettiin 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa erottamalla sen toinen kerros muuhun käyttöön ja sinne johtanut portaikko purettiin. Kluuvikadun kävelykaduksi muuttamisen jälkeen kahvila on kesäaikaan voinut laajentua ulos näyteikkunoiden eteen.
Kahvila- ja myymälätila on myöhemmin kalustettu uudelleen, mutta toimintojen sijainti vastaa edelleen alkuperäistä. Alkuperäiset valaisimet on korvattu Lisa Pape-Johanssonin suunnittelemilla ja muilla uudemmilla valaisimilla. Kahvilan seinään on lisäksi maalattu art deco -henkinen seinämaalaus. |