Villa Hammarborg ligger på Svartöns skogsbeklädda, sydvästra udde där Barösundsfarleden har sin början i väster. Höganäs fyr längst ute på udden markerar farleden. Fyren är alltjämt i bruk.
Den ljust målade villan i 1 ½ våning är uppförd i stock med drag av jugendstil och klassism. Byggnaden är försedd med tvärgavlar och en stor halvrund glasveranda, som pryder den sydvästra gaveln. Ytterväggarna har stående och liggande panel med detaljer och fönster i jugendstil och klassism.
En källare under huset i natursten med två rum vittnar om en tidigare byggnad på platsen.
Byggnadens ursprungliga rumsindelning och kakelugnar finns kvar. Den öppna verandan glasades in på 1930-talet och i sydöstra hörnet finns en mindre tillbyggnad av bräder.
Villa Hammarborg är en del av Barösunds farleds kulturhistoriskt viktiga byggda kulturmiljö av riksintresse. Farleden utgör en del av den historiska vattenvägen längs Finska vikens norra strand från Sverige, över Åland till Viborg. Invid farleden har det under en lång tidsperiod uppstått ett mångsidigt byggnadsbestånd av bonde- och fiske- och lotshemman samt av villor, pensionat och sommarstugor. Samhället upplevde en blomstringstid i slutet av 1800-talet. Farleden har även haft militärpolitisk betydelse varom försvarsverk från Gustav III:s tid vittnar.
---
Villa Hammarborg sijaitsee Barösundin väylän länsipäässä, metsäisellä niemellä Svartön saaren lounaisosassa. Niemen kärjessä on Höganäsin loisto, joka on edelleen toiminnassa.
Vaaleaksi maalattu rakennus on puolitoistakerroksinen hirsihuvila, joka edustaa sekä jugendin että klassismin tyylipiirteitä. Rakennuksessa on poikkipäädyt ja lounaispäädyssä on tilava, pohjamuodoltaan puolipyöreä lasiveranta. Ulkoverhous on osin vaaka-, osin pystylautaa ja siihen liittyvät rakennusajankohdalle tyypilliset, puusta tehdyt koristeet. Rakennuksen alla on luonnonkivistä muurattu kellari, jossa on kaksi huonetta. Kellari on vanhempi kuin muu rakennus ja viittaa siihen, että samalla paikalla on sijainnut rakennus jo aiemmin.
Rakennuksessa on säilynyt alkuperäinen huonejako ja kaakeliuunit. Alkuperäinen veranta on 1930-luvulla täydennetty lasiverannaksi. Lasiverannalle johtavat ulkoportaat on uusittu alkuperäistä mallia tarkoin noudattaen. Rakennuksen kaakkoiskulmassa on lautarakenteinen lisärakennusosa.
Villa Hammarborg on osa Barösundin väylän kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä, jolla on valtakunnallista merkitystä. Väylä on osa historiallista Suomenlahden pohjoista vesireittiä Ahvenanmaalta Viipuriin. Väylän varrelle on ajan myötä muodostunut monipuolinen talonpoikais-, kalastaja- ja luotsitilojen ja myöhemmin huviloiden, täysihoitoloiden ja kesämökkien rakennuskanta. 1800-luvun lopulla alueen käyttö oli vilkkaimmillaan. Barösundin väylällä on ollut myös sotilaallista merkitystä, ja sen varrella on säilynyt Kustaa III:n teettämää puolustusvarustusta. |