Kivikirkko, keskiaikainen. Rauman Pyhän Ristin kirkko on arvokas muisto keskiaikaisen kaupunkirakenteen pohjoispuolelle perustetusta fransiskaanikonventista.
Kirkon pohjakaava noudattaa fransiskaaneille luonteenomaista muotoa, jossa runkohuoneessa on kuorin levyisen keskilaivan ohella kapea sivulaiva. Suorakaiteen muotoinen sakaristo on kirkon eteläpuolella. Länsipäässä oleva korkea torni on 1800-luvun alusta. Kuorin seinä- ja holvimaalaukset, joiden pääaiheena on Neitsyt Maria, esittävät tiivistetysti koko raamatullisen pelastushistorian. Kirkon hyvin säilyneeseen kiinteään sisustukseen kuuluva pohjois-saksalainen saarnastuoli 1620-luvulta on hienoimpia renessanssiajan puunveistotaiteen tuotteita maassamme. Länsi- ja pohjoislehterien kaiteissa olevat apostolimaalaukset 1760-luvulta on varustettu heidän marttyyrikuolemistaan kertovilla suomenkielisillä teksteillä. Votiivitaulut ja messinkikruunut ovat 1500- 1600- ja 1700-luvuilta. Urkufasadi on vuodelta 1787, kirkon penkistö 1890-luvun alusta.
Pohjoispuolelta Rauman kanaaliin rajautuvaa kirkkotarhaa rajaa länsipuolella kiviaita pittoreskeine porttirakennuksineen. Pohjoispuolella on pieni, todennäköisesti luostarinaikainen kivirakennus, ns. kirkonkellari, ja sen takana arkkitehtien Elma ja Erik Lindroosin suunnittelema seurakuntatalo vuodelta 1950. Kirkon itäpuolella on asutukseen rajautuva puistoalue. |