Järvenpäässä, Tuusulanjärven maisemissa sijaitseva Ainola sijoittuu Tuusulanjärven itäpuolelle järven pohjoisen pään lähettyville. Kohde ei sijaitse välittömästi Tuusulan rantatien varrella, mutta lähellä sitä. Päärakennus ympäristöineen sijoittuu metsäiselle mäenkumparelle, jota lännestä, etelästä ja idästä ovat ympäröineet viljellyt pellot. Nykyään pelloilla on pientaloasutusta ja vanha pelto- sekä järvimaisema on muuttunut. Ainolasta pohjoiseen sijaitsee metsäisessä maisemassa olevaa pientaloasutusta.
Ainola oli säveltäjämestari Jean Sibeliuksen ja hänen perheensä koti vuodesta 1904 lähtien. Hirsistä rakennetun huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck. Etäisyys pääkaupungista tarjosi rauhan säveltäjän luomistyölle, ja lähistöllä asuvista taiteilijaperheistä koostui vilkas ystäväpiiri. Sibeliuksen kuoltua 1957 ja Aino Sibeliuksen kymmenisen vuotta myöhemmin, heidän viisi tytärtään myivät Ainolan valtiolle. Vuonna 1972 perustettiin Ainolasäätiö hoitamaan kotia museona.
Kun arkkitehti Lars Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, oli Jean Sibeliuksella kaksi toivomusta rakennuksen suhteen. Hän halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle sekä ruokasaliin vihreän takan, ja näin tehtiinkin. Taloon muutettiin syksyllä 1904. Alakertaan oli valmistunut työhuone säveltäjämestarille, ruokasali, kaksi makuuhuonetta, keittiö ja apulaisten huone. Yläkerta valmistui asuttavaan kuntoon 1911. Vesijohtoa ei talossa Jean Sibeliuksen elinaikana ollut, koska hän ei halunnut sävellystyönsä häiriintyvän. Sähkö tuli taloon hyvin varhaisessa vaiheessa, samoin puhelin. Aino Sibelius asui Ainolassa miehensä kuoleman jälkeen vielä 12 vuotta.
Ainolan valmistuessa tontti oli noin yhden hehtaarin kokoinen. Jean Sibelius osti siihen vielä lisää maata, joten maa-alue on nyt noin 4 ha. Tontin pohjoispuoli on aina ollut luonnontilaista metsää, etelän puolella on ollut laaja ja tuottoisa puutarha. Omenapuista ja marjapensaista on jäljellä vielä osa, ja kukkatarha kasvilajeineen sekä käytävineen on sellaisena kuin Aino Sibelius ne suunnitteli, raivasi ja istutti.
Jean ja Aino Sibeliuksen viimeinen leposija muistopaasineen ja kiviaitoineen on Ainolan puutarhassa omenapuiden alla. Pronssisen hautapaaden on suunnitellut arkkitehti Aulis Blomstedt, Sibeliuksen nuorimman tyttären puoliso. |